YÜZLERİNİ GİZLEYEN ,GİZEMLİ TOPLULUK…TUAREGLER

Yayınlama: 22.02.2024
Düzenleme: 21.02.2024 16:56
A+
A-

Tarih boyunca birçok toplum Ataerkil düzeni tercih etmişken bazıları ise Anaerkil bir sistem üzerine kuruludur. TUAREG Kabilesi de Ataerkil bir düzene sahip olan Arap Coğrafyasında yaşamasına rağmen Anaerkil ve eşitlikçi bir yaşam biçimini seçmiş olan bir topluluktur.

Hayat tarzları Arabistan ve çevresinde yaşayan diğer topluluklarla uyuşmayan Tuaregler de kadınların çadırları ve sığırları olduğu gibi erke-kadın giyim kuşamı konusunda da kabile içinde eşitlik mevcut. Sıcak hava şartlarından dolayı erkekler de yüzünü peçeyle örtüyor. Evlilik öncesi cinsel ilişki yaşamak tabu değil ve boşanmak yaygın bir durum olarak görülüyor…

Başta Libya, Mali, Nijer, Cezayir ve Burkina Faso olmak üzere Kuzey Afrikanın Sahra ve Sahelya bölgelerinde yarı göçebe olarak yaşıyorlar .Tuareg kabilesi, çölü deve sırtında geziyor, gelenekleri ve yaşam tarzları ,ataerkil normlara meydan okuyor. Kabilede kadınlar erkeklerle eşit bir statüdeler. Kurallara ve kabilenin geleneklerine uygun olarak yapıldığı sürece kadın ve erkek fark etmeksizin herkesin istediği kadar partnere sahip olmalarına izin veriliyor .Mahremiyet oldukça önemli. Geleneksel kumaşlardan yapılmış çadırlarda kalıyorlar.

Erkekler sadece gece vakti genç bir kadının çadırına gelebiliyor, yan girişten gizlice girip geceyi kadınla birlikte geçirirken devesi dışarıda sahibini bekliyor. Yalnız erkek gün doğmadan çadırdan ayrılmak zorunda .Çadırdaki genç kadının ailesi ise olayları kibarca görmezden geliyor. Ve ertesi gece kadın çadırına başka birini davet etmekte özgür.

Kabile kuralları gereğince erkeklerin yüzünü örmesi zorunlu iken kadınlar isteklerine göre örtünüyorlar. MARABOUT olarak bilinen özel bir ritüelde gerçekleştirilen ilk örtünme töreni Tuareg erkekleri için ergenliğe girmeleri ile birlikte yapılıyor…Bu yetişkin olduklarını ve evlenmeye hazır olduklarını simgeleyen bir tören. Ayrıca peçenin onları kötü ruhlardan koruduğu düşünülüyor. Cemaatin yaşlıları ve kadınların önünde giyilen bu örtü erkek kimliğinin bir sembolü.

Kadınların mirasta ve siyasi tartışmalarda söz hakkı var. Toplum anaerkil yani soy ağaçları erkeklerden ziyade kadınlardan geçiyor. Evlendikten sonra kadınlar güçlerinden hiçbir şey kaybetmiyor. Boşanma olacaksa eğer aileler kızları için boşanma partileri düzenliyorlar. Böylece uygun taliplerine bir kez daha müsait olduğu mesajı vermiş oluyor. Boşanan erkek annesinin çadırına dönüyor.

Tuareg kabilesi Dünya çapındaki Andropologlar tarafından ilerici kadın  merkezli uygulamalarıyla tanınıyor. Kuzey Afrikanın farklı bölgelerinde yaşayan toplam bir milyon Tuareg kabilesinin gelenekleri ,liberal ideolojilere ve pratikte olumlu kadın haklarına sahip farklı bir kültür.

Arapçada Tanrı tarafından terk edilmek anlamına gelen TUAREG adı diğer kabilelerin onların Liberal yaşam tarzı hakkkında düşündüklerinin adeta bir özeti. Onlar ise kendilerine Özgür İnsanlar anlamına gelen  İMOHAG diyorlar…

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.