AMERİKAN İÇ SAVAŞINDA BİR TÜRK KADINI

Yayınlama: 08.07.2023
Düzenleme: 04.07.2023 17:34
A+
A-

Ne ilginç değil mi Amerikan iç savaşında bir Türk kadınının etkin mücadelesi…

Kuzeylilerle savaşan Fransa doğumlu babası Türk bir kadın kahraman Amerika tarihine geçmiştir.

24 Ağustos 1834 de Fransanın Brest kentinde doğdu. Babası Türk annesi Fransızdı.15  yaşındayken Amerikaya göç ettiler. Philadelphia da Bernhard Tepe adında bir terzi ile evlendi. Amerika iç savaşında Kuzeyin safhında gönüllü olarak yer aldı. Özellikle ölümcül Chancellorsville savaşından sonra Maria bir sahra hastanesinde çalışmaya başladı.

Chancellorsville muharebesindeki çalışmalarından ötürü 16 Mayıs 1863 de Kearny Cross madalyasına layık görüldü.

Madalya sahibi onurlandırılan 300 kişi arasında tek kadındı. Ama Maria ödülü reddetti. Kim bilir belki de Türklerdeki meşhur ata damarı tutmuş ve savaş fedakarlıktır diye düşünmüştür.

Bir rapora göre tam on üç kez ateş altında kaldı. Chancellorsville savaşında tükenmiş birliklere su getirmek için tehlikeli koşullarda çalıştı. Tepenin alayı Bull Run, Fair Oaks, Fredricksburg, Chancellorsville ,Gettysburg ve Spotsylvania nın ilk savaşında yer aldı.

Kendisine verilen madalyayı zamanında reddettiği için elinde bir doküman olmadığından kendisine emekli maaşı bağlanamadı.

Sonuç olarak maalesef hayatının ilerleyen dönemlerinde meteliksiz yaşamak zorunda kaldı. Savaş sırasında yaşadığı ayak bileği yaralanmasından hala acı çekiyordu. İyileşmeyen yarası ve romatizma ağrıları sebebiyle 24 Mayıs 1901 de ölümcül dozda bir renk pigmenti olan ‘’Paris yeşili’’ olarak adlandırılan bir zehir içerek intehar etti.

Dileriz bir gün Hollywood Amerika tarihinin savaşlarının filmlerini çekerken hakikate bağlı kalmasını öğrenirde, savaşlarda en önde savaşan ve yardıma koşan Maria Tepe yi  senaryoda hak ettiği yere koyar.

(Tan Hürcan ın araştırmalarından alıntıdır…)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.