UNUTULMUŞ TÜRKLER…YAKUT TÜRKLERİ

Yayınlama: 15.02.2024
Düzenleme: 14.02.2024 15:50
A+
A-

Her zaman kızdığım şey…Türk dünyasına ve Türk soylarına Türkiye olarak sahip çıkamamız ve önderlik yapmamamızdır.

Sahip çıkmanın ilk şartı Yaşayan Türk boylarını, yaşam alanlarını konuştukları Türkçe lehçelerini tespit etmektir. Malasef ki Türk Tarih Kurumu gibi önemli bir kuruma sahip olmamıza rağmen bunlar yeterince yapılmamaktadır.

Dünyada Çinliler ,Hintliler, Endonezyalılardan sonra 4. Büyük nüfus gurubunu 300 milyona yaklaşan nüfuslarıyla Türk halkları teşkil eder.

Yakutistan ya da Saha Cumhuriyeti Rusyayı oluşturan federe Cumhuriyetlerden  yüzölçümü açısından en büyüğüdür. Özerk bir ülkedir. Nüfus çoğunluğunu oluşturan Yakutlar bir Türk halkıdır. Yakutistan Rusya’nın Sibirya bölgesinin doğusundadır.

Yakutistan bir ormanlar memleketidir. 126.000 kilometre kareden fazla toprak ormanlarla kaplıdır. Yakutistan ikliminin kendine özgü özellikleri vardır. 9 ay devam eden kış mevsiminde ısı kuzey doğu bölgesinde  -70’ e kadar düşer. İlkbahar ve sonbahar kısa sürer yaz mevsimi 2 aydır. Ülkede 670 civarında irili ufaklı göl bulunmaktadır.450.000 den fazla nehir ve ırmağı vardır.

Yakutça veya Sahaca Yakut Türklerinin konuştuğu dildir. Çuvaşça ile birlikte Türkçenin toplam iki lehçesinden biridir. Türk dillerinin Sibirya dilleri grubuna bağlı dil yaklaşık 500 bin kişi tarafından konuşulur. Ayrıca Taymir yaylasının doğusunda yaşayan halkların ticaret dilidir.(Rusça hariç)

Yakutlar 13. Ve 14. Yüzyıllarda Moğol kökenli Buryatların akınlarından sonra Sibirya’nın Baykal gölü bölgesinden kuzeye göçen ve Türkçe konuşan insanların torunlarıdır.

Yakut Türkleri Doğu Ortadoks kilisesi ile Şamanist ve Tengrici inançlarının bir bileşimini benimsemiştir…Ve bizdendirler

Türkler in Türk olması illa ki Müslüman olmaları demek değildir…Yüzlerce Türk boyları içinde Budist, Şamanist, Musevilik, Hristiyanlık gibi dinleri de benimsemiş Türk toplulukları vardır ve bizdendirler…ayıramayız. Ayırmamalıyız da…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.