ALMANYA’DA ÜNİVERSİTEDE OKUYAN İLK TÜRK KIZI

Yayınlama: 19.02.2024
Düzenleme: 18.02.2024 10:54
A+
A-

Osmanlı ve Almanya arasındaki siyasi ilişkiler 1.Dünya savaşı sırasında başladı .İki milletin kaynaşması uğruna Türk gençleri Almanya’da burslu olarak okumaya başladı. 1913 de Almanya’da okuyan 29 Türk vardı ama aralarında tek kız yoktu. Bu yıllarda Almanya’da Mimarlık, Kimya, Tıp, Güzel sanatlar gibi bölümlerde okuyan 29 Osmanlı Öğrenci bulunuyordu…

Ancak Safiye Ayla Almanların Üniversitelerinde gördüğü ilk Türk kızı oldu.1918 ‘ e gelindiğinde Berlin’de Fazıla Fazlı, Mediha Süleyman ve Belkıs Mustafa, Münih’te Bedriye Şükrü Kamil. Würzburg ‘da Safiye Ali, Hamburg’da Şükran Kemal olmak üzere altı kız öğrenci Almanya’da okuyordu.

Almanya’da okuyan ilk Türk kızı olan Safiye Ali, soylu ve asil bir ailenin kızı olarak doğdu. Babası Padişah yaverlerinden Ali Kırat Paşa idi. Küçüklüğünden itibaren yabancı dillere müziğe ve daha birçok alana ilgi duyan bir kızdı. Daha 16 yaşındayken İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Rusça’yı akıcı konuşuyordu.

Küçük yaşlardan beri doktor olmayı hedefleyen Safiye Ali, Bavyera Milli Eğitim Bakanlığı sınavında aldığı birincilik derecesi karşılığında Safiye Ali ‘ye Doktor namzeti unvanını verdi.1.Dünya savaşının zor şartları altında eğitimini tamamlayamama korkusuyla Safiye ALİ, ‘’Bebelerde iç pakimenenjit kanaması’’ konulu teziyle diplomasını aldı ve doktor unvanını kazandıktan sonra İstanbul’a döndü.

1921 yılında mezun olan Safiye Ali Almanya’da tanıştığı Göz doktoru olan eşiyle birlikte Türkiye’ye dönerek Cağaloğlunda muayenehane açtı.

1924 yılında Londra’da yapılan bir kongrede Safiye Ali şu ifadeleri kullanmıştır.’’-Şimdiye kadar memleketimizde kadın doktorlara müsaade edilmediği için kadın doktor yetişmemiştir. Ben burada Türkiye’deki kadın doktorları değil ,yakın gelecekte yetişecek kadın doktorları temsil ediyorum.’’

1952 de Kanserden vefat eden Safiye Alinin ölümü herkesi derin bir hüzne boğdu. Bu ün Safiye Alinin adı Türk Tıp tarihinde büyük bir öneme sahiptir. Kadınların tıp alanında eşit haklara sahip olmaları ve hekimlik mesleğine katkı sağlamaları konusunda bir örmek olarak hatırlanıyor.

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.