Şevkin: “Depremzede çocuklar terlikle geziyor, bazı holdingler milyar dolarlara para demiyor”

Şevkin: “Depremzede çocuklar terlikle geziyor, bazı holdingler milyar dolarlara para demiyor”
Yayınlama: 22.11.2023
Düzenleme: 22.11.2023 09:33
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, vatandaşın derin yoksulluk, açlık ve işsizlikle baş başa bırakıldığını, buna karşılık kamuoyunda 5’li çete olarak tanımlanan müteahhitlere paralar akıttığını vurguladı.

Türkiye’deki bütün büyük ihalelerin anılan holdinglere gittiğini, iktidarın bu holdinglere son 19 yılda 205 milyar dolara yakın ihale verdiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Türkiye’de işsizlik hızla artıyor. İstihdamda görünen her 100 kişiden 27,2’sinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı bulunmuyor. 9 milyon 62 bin ev kadını hiçbir gelire sahip değil. Sosyal güvenlikten mahrum bir hayata mahkum ediliyor. 11 milyon 820 bin olarak tahmin edilen 15-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 24,7’si (2 milyon 924 bin) ise ne eğitimde ne de istihdamda görünüyor. Türkiye üretimden yoksun, ihracat yerinde sayıyor, ithalata bağımlı bir ekonomik yapıya sahip bulunuyor” ifadelerini kullandı.

“ANILAN HOLDİNGLERE MUSLUKLARI AÇTILAR”

CHP’li Dr. Şevkin, Türkiye’de gerçek işsiz sayısının 8 milyon 620 bin kişi olarak hesaplandığını, bu yılın ocak-ekim döneminde işinden çıkarıldığı için işsizlik sigortasına başvuranların sayısının 1 milyon 354 bin kişi olduğunu ancak bu dönemde 626 bin kişiye işsizlik ödeneği bağlanabildiğine dikkat çekti. Türkiye’nin 12 ayda geri ödemesi yapılması gereken dış borcunun 211 milyar dolara yükseldiğini, bireysel kredi faizlerinin yüzde 60’lara ulaşmasına rağmen vatandaşların çaresizlik içinde bankalara borçlanmaya aynı hızla devam ettiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 3-10 Kasım haftasında 15,4 milyar lira daha artarak 2 trilyon 533 milyar liraya kadar yükseldi. 1 Ocak- 10 Kasım 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61,7 oranında artarak 12 milyon 72 bini buldu. Tüm bunlar yaşanırken, halkımız işsizlik, derin yoksulluk, çaresizlik içerisinde adeta kıvranırken 5’li çete içerisinde yer alan bir holdinge yaptırılacak bir tünel için 3.1 milyar lira daha aktarılacak. Ülkeyi uçuruma sürükleyen, vatandaşı tamamen unutan iktidarın yatacak yeri yok” diye konuştu.

“DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN AYAKKABILARI YOK”

Ayrıcalıklı bir zümrenin vatandaşın parasıyla, vergileriyle lüks arabalara, uçaklara bindiğini, iktidar yanlılarının, akrabalarının bol bol devlet ihalesi aldığını ancak kara kışın bastırdığı şu günlerde çocukların sele kurban gittiğini, depremzede çocukların ayağında ayakkabı bile olmadığını, terlikle yemek sırası bekleyen Hataylı çocukların görüntülerinin kamuoyuna yansıdığını vurgulayan Dr. Şevkin, “Kamuda işe alımlarda liyakat kamuflajı ile yandaşlara imkan sunuluyor. İşçi, emekli, memur açlık ve yoksulluk sınırı altında maaşlara mecbur bırakılıyor. Hastanelerde insanlarımız haftalarca, aylarca sıra beklemek durumunda kalıyor. Kadınlar, Pazar artıklarıyla evlerinde tencere kaynatmaya çalışıyor. Ülkede tüm bunlar yaşanırken iktidar ve yandaşları, ayrıcalıklı holdingler bir eli yağda bir eli balda, lüks hayat sürmeye, yandaş müteahhitlere milyar dolarlar akmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.