Ayrım yapmadan Emekliye 15 bin lira verilmelidir

Ayrım yapmadan Emekliye 15 bin lira verilmelidir
Yayınlama: 15.10.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – CHP milletvekili Veli Ağbaba, çalışmayan emeklilere verilecek olan 5 bin TL ikramiyeyi eleştirerek tüm emeklilere 15 bin lira verilmesi gerektiğini söyledi

Çalışmayan emeklilere verilecek olan 5 bin lira ikramiye tartışmaları sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında açıkladığı ikramiye AKP’nin günlük kiralık evlere ilişkin sınırlama getiren “torba kanun” teklifine eklenerek önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, oyçokluğuyla kabul edildi. CHP’nin bütün emeklilere 15 bin lira verilmesi yönündeki önergesi ise AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.

CHP Malatya Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba torba yasaya gece önergeyle eklenen, “çalışmayan” emeklilere 5 bin lira ikramiye verilmesine dair düzenlemeye karşı çıkarak ve emeklilere ayrımsız 15 bin lira ödenmesi gerektiğini belirtti.

Ağbaba, “Günlerden beri emekliler bir müjde bekliyordu ama bir müjde çıkmadı bir sadaka verir gibi emekliye, o da sadece çalışmayan emekliye 5 bin lira ikramiye verileceği söylendi. Biz grup olarak 15 bin TL verilmesinin doğru olacağını, hiç olmazsa yıl sonuna kadar emeklinin bir müddet nefes alması gerektiğini düşündüğümüzü ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

Ağbaba Hazine ve maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Emekli maaşlarındaki artış ile ücretlerdeki artış enflasyonu artırır” açıklaması ile ilgili olarak da “Enflasyonu yükselten politikanın her şeyi bilen, ‘Ekonomiyi ben bilirim’ diyen, ‘Faiz sebep, enflasyon neticedir’ diyen büyük ekonomistten kaynaklandığını hepimiz biliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Ağbaba, emekliye yapılan ödemelerin milli gelire oranı 2016’dan bu yana yüzde 7’den yüzde 4,5’a düştüğünü söylerken “Kur korumalı mevduatla Merkez Bankası’nın, Hazine’nin geçen yıldan bu yana yapmış olduğu toplam ödeme 312 milyar TL. Yani emekliye verilen paranın neredeyse 5 katından daha fazla. Maalesef sadece emekliye verilen para bütçeyi zorluyor, onun dışında şatafat, israf, kur korumalı mevduat bütçeyi zorlamıyor” dedi.

TÜRK-İŞ’in açlık sınırını 13 bin 334 TL olarak açıkladığını söyleyen Ağbaba, “Emekliler en temel gıda ürünlerine dahi erişemeyecek hâle gelmiş durumda. Nisan ayında verilen 7 bin 500 liranın TÜİK’in enflasyonuna göre alım gücü eylülde 5 bin 766 liraya düşmüş durumda. Yani beş ayda maaşının dörtte biri gitmiş. Bu hesabın TÜİK’in bastırılmış enflasyonuna göre olduğunu da unutmayalım” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.