PEK BİLİNMEYEN POMAKLAR…
Türkiye de Pomaklar pek bilinmeyen bir topluluktur .Türkiye de Lazlar, Kürtler Çerkezler, Abazalar kadar Pomaklar yaşarlar .Pomak Türkleri XI. Asırda Anayurtları Orta Asya’yı terk ederek Ukrayna ve Romanya üzerinden Bulgaristan’a gelen Kumak – Kıpçak Türklerinin torunları olan Pomaklar ilk olarak Bulgaristan’ın Tuna boyu ve Dobruca bölgelerine ,daha sonra güneye inerek Rodoplar ve Makedonya’nın doğu kesimlerine yerleşmişlerdir.
Pomaklar Balkanların Osmanlıların Balkanları işgalinden sonra 1300 lü yıllarda Müslüman oldular. Pomakların İslamiyete geçişi BEKTAŞİLER in aracılığıyla olduğu için çoğunluğu ALEVİ inancına sahiptirler. Bir kısmı da SÜNNİ dir ler.
Pomakların ana vatanları Balkanlardır .Pomaklar 1875 Osmanlı-Rus Harbinde yenilmiş, POMAK TİMRAS adlı devletlerini, topraklarını, bayraklarını, anavatanlarını kaybeden bir ulustur.
Bu yüzden Pomaklar Anadolu’ya ilk yerleşen göçmen kafileleridir. Sayıları o dönemde 2 milyon civarındaydı .Anadolu da 21 ilde yoğun olarak bulunurlar .Trakya bölgesi ile ,Sakarya, Kocaeli ,Balıkesir, Eskişehir, Bilecik başlıca yaşadıkları iller. Çanakkale ,İstanbul, Bursa, Manisa ,İzmir ,Samsun, Konya ve Afyonkarahisar’a da yerleşmişlerdir.
Yedi kez düşünme’den konuşmayan ve adım atmayan millet diye bilinen Pomaklar kendi halinde sessiz, hoşgörülü barışçıl bir yapıya sahiptir.
Pomakların olduğu yerde polise ihtiyaç yoktur. Osmanlı Devleti Pomakları yerleşik kültürlerinden dolayı bu bölgelere yerleştirdiği sanılıyor. Çünkü yerleşik bir kültür formuna sahip Pomaklar ,yetiştirildikleri her bölgede hemen kurulu düzene geçiyorlar.