ORMAN YANGINLARINI ÖNLEMEK BİZİM ELİMİZDE
Son zamanlarda orman yangınlarının artması üzerine bugünkü yazımı ele almak istedim. Bildiğiniz üzere ormanlar bizler için çok değerli adeta nefes kaynağımız dünyamızın yaşam alanlarını oluşturan en önemli faktördür. Son zamanlarda orman yangınları neden bu kadar arttı önlemlerimizi ne şekilde almalıyız bugün sizlerle onu değerlendireceğiz.
Orman yangınları hangi ihmalkârlık sonucu çıkar öncelikle ona bakalım; orman yangınları üç şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlar Toprak yangını, Örtü yangını, Tepe yangınından oluşmaktadır. Ülkemizde en çok örtü ve tepe yangını görülmektedir. Yangınların çıkma sebeplerindeki kaynaklar, kimi zaman yıldırım düşmesi ya da yanardağ patlaması gibi doğal olaylar olabileceği gibi kimi zaman da insan faaliyetleri olabilmektedir. Yangınlar Türkiye’de ağırlıklı olarak insan faaliyetleri sonucunda çıkıyor. Yıldırım düşmesi nedeniyle çıkan yangınlar sayı olarak oldukça azdır. İnsan faaliyetleri içerisinde ise en çok yangına neden olan faktörler anız yakma, sigara izmariti, enerji nakil hatlarından çıkan kıvılcımlar, piknik ateşi ve çoban ateşi gibi ihmal-kaza kategorisine giren etkenler. Kasıtlı olarak çıkarılan yangınlar elbette mevcuttur, tespit edildiği takdirde cezaları oldukça ağırdır. Türkiye’de her yıl ortalama 2 bin 216 adet orman yangını çıkmakta ve yine ortalama 8 bin 319 hektar orman alanı yanmaktadır. Son zamanlarda ise bu artış oldukça fazladır. İklim krizi bakımından oldukça tehlike barındıran bu durum doğayı, doğada bulunan canlıları ve insanları oldukça olumsuz yönde etkilemektedir.
Yangınların çıkmasına sebep olmayacak ve önlemimizi ne şekilde almalıyız gelin hep birlikte ona bakalım;
Yangına elverişli sıcak ve hassas dönemlerde (tv, gazete, internet vb.) sürekli olarak takip edilmelidir.
Orman alanlarına giriş-çıkış yapan ya da orman alanlarında kullanılan motorlu araçlar başta olmak üzere her türlü araç-gerecin kıvılcım çıkarmak yoluyla orman yangınına neden olmasını engelleyecek bakım ve onarımlar düzenli olarak yapılmalıdır.
Orman alanlarındaki enerji nakil hatları özellikle rüzgârlı havalarda gözetim altında tutulmalı, risk yaratan durumlar hızlı bir şekilde yetkili makamlara iletilmelidir.
Orman alanlarında piknik yaparken yanıcı aletlere dikkat edilmesi yere cam parçası , ayna parçası ve izmarit atılmaması gerekmektedir.