Onları asla atmayın Altın’dan daha değerliler

Onları asla atmayın Altın’dan daha değerliler
Yayınlama: 15.10.2023
A+
A-

TOROS(Özel Haber) Serdar Akın – Sağlık uzmanları soğanın mutfaktaki faydalarına değer veririz, enfeksiyon mevsimi yaklaştığında onları hep hatırlarız.

Bununla birlikte, sağlığı geliştiren doğal bileşenlerin gerçek zenginliğinin, sebzenin birbirini takip eden katmanlarında değil, kabuklarında gizli olduğu bir sır değildir. Ne yazık ki bunlar, eczanede takviye olarak sıraya girdiğimiz bir bileşenin kaynağı olmasına rağmen genellikle çöpe atılıyor.

Neden soğan kabuklarını atmıyorsunuz?

Esas olarak içlerinde bulunan quercetin nedeniyle antioksidan özelliklere sahip biyoaktif bir bitki bileşiğidir. Quercetin’in sağlıklı antikor büyümesi ve enfeksiyonlarla mücadele için de gerekli olduğu ortaya çıktı. Soğan kabukları aynı zamanda değerli bir vitamin, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, selenyum veya krom gibi eser elementler, kükürt bileşikleri ve diyet lifi kaynağıdır.

Yukarıda bahsedilen quercetin’e daha yakından bakmaya değer. Bu bileşiğin bir bileşen olduğu eczanelerde takviyeler bulabilirsiniz, ancak soğan kabuklarında bulunan form daha iyi emilir. Quercetin güçlü bir antioksidandır; vücudun birçok hastalığa katkıda bulunan serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur. Quercetin, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde vücuttaki inflamasyonun hafifletilmesine yardımcı olur. Bu, kalp hastalığı, diyabet veya kanser gibi kronik hastalıklar durumunda önemlidir.

Quercetin’in ayrıca kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiği de bilinmektedir. Kandaki kötü kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur ve kan basıncını düzenler, böylece kalp hastalıkları riskini azaltır. Ayrıca bu madde kan damarlarının elastikiyetini artırarak kan pıhtılarını ve felçleri önler.

Quercetin’in bir diğer önemli avantajı da bağışıklık sistemini destekleme yeteneğidir. Vücudu güçlendiren ve viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı mücadelede yardımcı olan bir “kalkan” görevi görür. Bu nedenle grip mevsiminde soğan kabuklarından yapılan faydalı infüzyonlardan faydalanmakta fayda var.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.