Makine Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kadir Aydın Adana’da ki araç yangınlarının sebebini açıkladı!

Makine Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kadir Aydın Adana’da ki araç yangınlarının sebebini açıkladı!
Yayınlama: 10.06.2023
A+
A-

TOROS(Özel Haber) Songül Bulut – Makine Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kadir Aydın Adana’da ki araç yangınlarının sebebini açıkladı!

Son dönemde Adana’da trafikte araçların yanarak kül olması haberleri arttı. Bir anda motor kısmında başlayan yangın ile alev alan araçların birçoğu kurtarılamazken, yangınların başlıca nedeni ise bakımsızlık ve dikkatsizlik olarak gösteriliyor.

Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Kurucu Başkanlarından Makina Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kadir Aydın, son günlerde artan araç yangınları nedeniyle uyarılarda bulunarak sürücüleri uyardı.

Aydın, “Son günlerde Adana’da özellikle benzinli ve LPG’li araçlarda karşılaştığımız araç yangınlarına sebep olarak, öncelikle artan araç bakım fiyatları ve yedek parça fiyatları sebebiyle vatandaşlar araçlarına uzman olmayan kişilere bakım yaptırmaya başladı. Araçta değişen parçalar için orijinal veya eşdeğer parça yerine daha düşük kaliteli parçalar tercih ediliyor. Bunlar araçların yangınlarında ki en büyük sebeplerin başında gelir. Tabi bununla birlikte artan hava sıcaklıkları, araçta yakıt ve yağ kaçağının olması gibi sebepler de büyük rol oynamaktadır.

Araçlarda ki yağ kaçakları oldukça önemli bir konudur. Çünkü motor ve şanzımandan kaçan bütün yağ motoru kaplar. Vatandaşlar da yağ kaçağı olan araca sürekli olarak yağ eklemeye devam ederek aslında yine bir araç yangınını tetiklemiş oluyor. En az yakıt kaçağı kadar önemli olan yağ kaçağı konusuna da vatandaşların hem çok dikkatli olması gerekmektedir.

Araçların kaza veya herhangi bir arızadan ötürü tamiri esnasında tamir edilen bölgelerdeki kabloların, üzerindeki bantların veya kılıfın sıcaklardan çürüyerek soyulması sonucunda kısa devreler oluşabiliyor. Bu tür durumlardan da araç yangınlarına şahit olabiliyoruz.

Park halindeki araçlarda oluşan yangınlar ise genellikle sıcak havalarda özellikle aracın içinde çakmak ve pil gibi yanıcı maddelerin bırakılması, bırakılan maddenin sıcaktan genleşerek patlaması yangına sebep olabiliyor.

Araçları uzun yollarda dinlendirmeden uzun süre yol gidildikçe araçta olacak ısılar ister istemez bir yerlere zarar verecektir. Sıcak havalarda belli bir müddet içinde araçları dinlendirmenin faydası olacaktır.” dedi.

Araç yangınlarına sebebiyet veren unsurlara dikkat çeken Prof. Dr. Aydın aynı zamanda otobanda seyir halinde ki otobüs ve tırlara da dikkat çekti. Otobüsler de çıkan yangınların en önemli sebebinin kaçak kullanılan yakıtlar olduğunun altını çizen Aydın, kamyon ve tır yangınlarının ise büyük ölçü de kapasitelerinden fazla yük taşımalarının ve kalitesiz kullanılan balata sisteminin rol oynadığını kaydetti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.