İŞ GÜCÜ SORUNU ÇÖZÜLMELİ

İŞ GÜCÜ SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Yayınlama: 24.07.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Adana Kamu Müteahhitleri (AKAMDER) Başkan Vekili Hüseyin Arslan Kamu Müteahhitlerinin süre darlığı sıkıntısı çektiklerini açıklayarak, süre sorununa acilen çözüm bulunulması gerektiğini vurguladı.

Başkan Arslan “Ülkemizde meydana gelen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri, büyük ölçüde inşaat faaliyetlerinin artmasına neden olmuştur. Deprem bölgelerinin yeniden yapılandırma sürecinde, birçok inşaat projesi eş zamanlı olarak gerçekleştirilmektedir. Ancak, bu durum inşaat sektörünü etkileyen önemli bir başka sorunu da ortaya çıkarmıştır” dedi.

İşçi sıkıntısı, temel olarak depremin yol açtığı acil ihtiyaçlar ve yoğun inşaat projelerinin gereksinimleriyle ilişkili olduğunu belirten Arslan şöyle devam etti; “Bu durumda, inşaat firmaları gerekli işgücünü sağlayamamakta ve projelerin belirlenen sürelerde tamamlanması zorlaşmaktadır. Ayrıca, işçi sıkıntısı nedeniyle çoğu inşaat firması ek iş gücü temini için daha yüksek maliyetlerle alt yüklenicilerle anlaşmak zorunda kalmaktadır. Bu da projelerin maliyetlerini artırmakta ve firmaların zarara girmeleri ile sonuçlanmaktadır. Bunun yanı sıra, inşaat sektöründe yaşanan işçi sıkıntısı, projelerin zamanında tamamlanmasını, kalite kontrolünü ve iş güvenliğini de olumsuz yönde etkilemektedir.”

KAMU İŞLERİNDE SÜRE SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Sorunu aşabilmek ve inşaat sektörünün sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için, 4734 sayılı kanuna göre ihale edilmiş inşaat işerine ilave süre verilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan,” İlave süreler, projelerin tamamlanma sürecinde meydana gelen gecikmeleri göz önünde bulundurarak, inşaat firmalarına esneklik sağlayacak ve projelerin yeterli kaynaklarla ve kalite standartlarına uygun şekilde tamamlanmasına olanak tanıyacaktır. İlave süre verilmesi, işgücü sorununu hafifletecek ve maliyetleri dengeleyecektir. İlave süre verilmesi, inşaat firmalarının daha kontrollü bir şekilde çalışmasını ve projelerin kalite standartlarına uygun bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır” dedi.

İŞ GÜCÜ PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ

Başkan Arslan; “Sonuç olarak, inşaat sektöründeki işçi sıkıntısının göz önüne alınarak, inşaat sözleşmelerine ilave süre verilmesi gerekmektedir. Bu adım, inşaat projelerinin düzenli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olacak, işgücü kaynaklarına erişimi kolaylaştıracak ve sektörün istikrarını sağlayacaktır. Bu yönde yapılacak yasal düzenlemeler, sektördeki tüm paydaşların çıkarlarını koruyacak ve gelecek projelerin başarıyla tamamlanmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.