KORKUNÇ ALIŞKANLIK!

Yayınlama: 16.02.2024
A+
A-

Sizlere bugün korkunç bir alışkanlıktan bahsedeceğim. Sendromda diyebiliriz aslında, tıp dilinde trikofaji olarak bilinmekte halk dilinde ise rapunzel sendromu olarak geçiyor. hastanın vücudun çeşitli bölgelerinde yer alan kılları veya saçları koparıp tekrarlayan şekilde yemesi şeklinde kendini gösteren psikolojik bir rahatsızlıktır. Trikofaji, diğer bir beden odaklı tekrarlayan davranış bozukluğu olan saç yolma hastalığı (trikotillomani) ile yakından ilişkilidir. Hastalık, psikolojik problemleri olan kişilerin bahsedilen davranışı istemsiz bir şekilde tekrar tekrar yapmasıyla psikolojik tatmin hissi elde etmesinden kaynaklanır. Trikofaji, yenilen saç ve kıl artıklarının mide-bağırsak sistemini tıkaması sonucu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Nedenine baktığımızda ise Genel anlamda, vücudun çeşitli dokularının tekrarlayan bir şekilde koparılması ve yenmesi şeklinde kendini gösteren davranış yapıları farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Bu davranışlara örnek olarak dudak ısırma, tırnak yeme, saç yolma gibi davranışlar verilebilir. Bu tekrarlayıcı davranışlar tedavi edilmediği takdirde vücutta çeşitli yaralanma ve enfeksiyonlara ve bazı durumlarda hayatı tehdit edebilen komplikasyonlara yol açabilir. Bu belirtiler varsa eğer dikkat etmelisiniz:
*Saçlı derinin belirli bölgelerinde görülen saç kaybı
*Bulantı ve kusma
*Karın ağrısı
*Kabızlık veya ishal
*Vücudun çeşitli bölgelerinde ciltte görülen yaralanmalar vb.
Belirtiler sonucu uygun tedavi yönlerine odaklanmalısınız yakın bir zamanda bir hastanın karnından iki top yumak çıkmıştı haberleride yapıldı görmüş olabilirsiniz. Karın ağırısı ve bulantı ile hastaneye gitmişti. Saç ve kıl yeme hastalığı, çeşitli psikolojik sorunlarla ilişkili bir hastalık olduğundan, bu hastaığın tedavi edilebilmesi genel olarak altta yatan psikolojik rahatsızlığın ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Bu nedenle, trikofaji tanısı konulan hastaların öncelikle, uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve hem fiziksel hem de ruhsal açıdan muayene edilmesi gerekir.
Tekrarlayan saç ve kıl yeme davranışı, çeşitli mide-bağırsak sorunlarına neden olabileceğinden, olası trikobezoar gelişiminin erken evrede tespit edilmesine yönelik detaylı fiziksel muayene ve gerekirse ek görüntüleme yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sağlık en önemlisidir. Sağlımıza dikkat edelim. Kaynak; Medicana web sitesi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.