İş arayanlara sosyal medyada büyük tuzak!

İş arayanlara sosyal medyada büyük tuzak!
Yayınlama: 29.07.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Melisa Karmış- Dolandırıcılık yöntemlerine her gün yeni bir boyut getiriliyor. Şimdi de sosyal medyada dolandırıcıları ek iş bulmak isteyen vatandaşları ağlarına düşürmeye çalışıyorlar. Sosyal medya dolandırıcılığı ile  mağduriyetin git gide arttığı şu günler de Adana Barosuna kayıtlı Av. Mehmet Emin Tüysüz, “Sosyal medya üzerinden dolandırıldığını fark eden vatandaşlarımızın en kısa süre de yargı organlarına başvurmalarını rica ediyoruz.” dedi.

Bu şekilde kimlik bilgilerinin dolandırıcıların eline geçtiği yönünde çok sayıda ihbar alındığını kaydeden Tüysüz, “Bir çok sosyal medya platformları üzerinden iş ilanları verilerek vatandaşların kişisel bilgilerini WhatsApp vb. Uygulamalar Üzerinden paylaşılmasını iban bilgilerinin verilmesi ve bu ibanlara belli bir miktar para gönderilmesini ve bu süreçten sonra işe alım süreceğinin başlayacağını beyan ettiklerini ve vatandaşların kişisel verilerini ele geçirerek yasa dışı faaliyetlerde kullandıklarını görmekteyiz. İş bu sebeple vatandaşlarımızın kesinle bu tür platformlara uymamasını ve en kısa sürede bu failleri şikayet ederek yargı organlarına başvurmasını rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Tüysüz aynı zamanda, Türk Ceza Kanunu uyarınca, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden, bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişiler hakkında hapis cezası uygulanacağına dikkat çekti. Tüysüz sözlerine şöyle devam etti;

Bu tarz olaylara sebebiyet vermiş olan sosyal medya platformları kişilerin bilgilerini üçüncü bir şahıslara paylaşması, bu bilgiler ile yasa dışı olaylarda kullanılması  durumunda hukuki sorumluluk gündeme gelecektir. 5237 sayılı TCK’nın 136. maddesinde Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.136/1). Bu suçu işleyenler; hukuka aykırı olarak kişisel verilerin başkasına verilmesi, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayılması, kişisel verilerin ele geçirilmesi hareketlerinden herhangi birini gerçekleştirdiğinde fail cezalandırılmalıdır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.