İklim değişikliği en savunmasız kişilerin sağlığını etkiliyor

İklim değişikliği en savunmasız kişilerin sağlığını etkiliyor
Yayınlama: 10.07.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi)- İklim değişikliği en savunmasız kişilerin sağlığını etkiliyor. Sıcak hava dalgaları ve iklimle ilgili diğer aşırılıklar, özellikle en savunmasız kişiler için sağlığı tehdit ediyor

Yakın tarihli bir AÇA çalışmasına göre , iklim değişikliğinden en fazla etkilenenler yaşlılar, çocuklar, düşük gelirli gruplar ve sağlık sorunları veya engelli kişilerdir . 2019 AEA raporuna göre çevresel tehditlerin dağılımı ve sağlığımız üzerindeki etkileri gelir, işsizlik ve eğitim seviyelerindeki farklılıkları yakından yansıtıyor .

Avrupa genelinde yaşlanan nüfus ve artan kentleşme ile birlikte iklim değişikliği, savunmasız birçok insanın yüksek sıcaklıklara maruz kalacağı anlamına geliyor . Bu özellikle Güney ve Orta Avrupa’da geçerlidir. Birçok okul ve hastane, kentsel ısı adası etkisinin yaşandığı bölgelerde bulunduğundan, bu gruplar daha fazla maruz kalacaktır .

Yüksek sıcaklıklar, ısı bitkinliği ve sıcak çarpmasından ölüm riskini artıran ısı stresine neden olabilir . Bu aynı zamanda daha zayıf ruh sağlığı da dahil olmak üzere diğer dolaylı sağlık etkilerine yol açar . Genel olarak, sıcak hava dalgalarının son kırk yılda Avrupa’da hava ve iklimle ilgili aşırı olaylardan kaynaklanan ölümlerin yaklaşık %90’ına neden olduğu tahmin edilmektedir .

İklim değişikliği aynı zamanda daha fazla sel getiriyor. Bazı ülkelerde sele eğilimli alanlarda, orada yaşayan yaşlı ve işsiz insanların oranı daha yüksektir . Bir AÇA analizine göre, bu insanlar yer değiştiremeyebilir veya evleri için sigorta veya yeterli sel koruması için ödeme yapamayabilir . Ayrıca, yükselen bir tehdit, Avrupa’da çeşitli bulaşıcı hastalıkların iklimle ilgili olasılığıdır. Dang humması ve Batı Nil humması gibi hastalıklar, Avrupa’nın daha önce etkilenmemiş bölgelerine yayılıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.