TOPKAPILI CAMBAZ MEHMET……

Yayınlama: 04.01.2023
A+
A-

Tanır mısınız bu babayiğidi, adını duydunuz mu hiç? Milli mücadelemizin isimsiz kahramanlarından biridir TOPKAPILI CAMBAZ MEHMET Bey… Çanakkale savaşında Mustafa Kemal Atatürk ile tanışır. İLKOKUL 3. SINIF TERK olan bu yiğit adam Atatürk tarafından mangaya ONBAŞI ilan edilir, başarılarından dolayı daha sonra ÇAVUŞ yapılır.

Çanakkale savaşı sona erince İstanbul’a dönen Topkapılı Cambaz Mehmet Bey, tulumbacılara katılır, ve yangından yangına koşarken, İstanbul’da kabadayıları, bıçkınları, hırsızları, yan kesicileri etrafında toplayarak 5 BİN KİŞİLİK bir ekip kurar. İstanbul işgal edildiği zaman Topkapılı’nın bu ekibi adeta İSTANBUL’u ZAPTEDER Milli Mücadele için ne gerekirse Topkapılı’nın liderliğini yaptığı bu MİM MİM grubu devreye girer.
Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’a dönünce Topkapılı ziyaretine gider ve bir emri olup olmadığını sorar. Paşa; “Topkapılı sırası gelince söyleyeceğim. zaten sen ne yapman gerektiğini bilirsin” der.
Her geçen gün işgalin dozunu artıran İngilizler savaş gemilerini boğaza demirlemiş ve zulme devam etmektedirler. Topkapılı durumu çok iyi tahlil ettiğinde, Paşa’nın ŞİŞLİ ‘de KALDIĞI EVİN çevresine ve tüm giriş çıkışlara adamlarını yerleştirir ve Paşa’nın güvenliği için adeta etten bir duvar örer. Ancak Mustafa Kemal Paşa bu durumdan habersizdir.
O günlerde Mustafa Kemal Paşa Dokuzuncu Ordu Müfettişliğine atanır. Bunu duyan Topkapılı adamlarını toplar ve durumun ciddiyetini anlatır. Topkapılı ekibine “Paşamı Anadolu’ya gönderecekler. İngilizler O’nun gitmesinden korkar. Daha gitmeden suikast düzenlerler. Paşa’yı korumak bize düşer” der. Güvenliği artıran Topkapılı karakollardan ÇUVALLAR DOLUSU JANDARMA ve POLİS ÜNİFORMASI toplar, ekibini giydirir. 15 Mayıs günü Paşa’yı Samsun’a götürecek olan Bandırma vapuru limanda beklemektedir. Topkapılı 5 BİN KİŞİLİK EKİBİ ile limanın her tarafını jandarma ve polis kıyafeti giymiş adamları ile sarar. Birçok adamı da HAMAL ya da SEYYAR SATICI kılığında bölgeye yerleşir. Topkapılının adamları dışında kimse giremez limana. Hatta boğazdaki balıkçı motorları ve sandallarını adamları ile dolduran Topkapılı CAMBAZ MEHMET Bey, denizden de BANDIRMA VAPURUNDA inanılmaz bir güvenlik koridoru oluşturur. İngilizleri çok iyi tahlil eden Topkapılı Bandırma Vapurunun içini de KAMAROT ve ÇIMACI kılığına soktuğu adamları ile doldurur. Mustafa Kemal Paşa GÜVEN içinde Samsun’a hareket eder ve Anadolu’daki kurtuluş hareketini başlatır.
Topkapılının liderliğindeki o dönem İstanbul’unun KABADAYI , YANKESEÇİ, HIRSIZ ve ARABALARINDAN oluşan MİM MİM grubu, İstanbul’da depolarda ve karakollarda bulunan SİLAH ve cephanelerinin Anadolu’ya kaçırılmasında çok büyük bir görev üstlenir ve adeta Kurtuluş Mücadelemizin İLK LOJİSTİK ORDUSUNU oluşturur.
RUHU ŞAD OLSUN .

(Alıntıdır)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.