ŞOR TÜRKLERİ….

Yayınlama: 26.04.2024
A+
A-

Rusya nüfusunun yaklaşık  % 9 unu 15 milyona yakın Türk toplulukları oluşturmaktadır. Çeşitli boylara sahip bu Türk toplukları Rusya toprakları içinde ,Batı Avrupa sınırlarına doğru ,İdil-Ural bölgesinde, Kafkasya ve aşağı İdil bölgesinde, Sibirya ve Uzakdoğu tarafında yaşamaktadırlar…

Bu  topluluklar dan biri de ŞOR Türkleridir. ŞOR’ lar Rusya da yaşayan bir Türk halkıdır. Bir Türk lehçesi olan Şor dilini konuşurlar. Rusya’nın Kemerovo  Olbastında ( SHORYA ) da yaşıyorlar. Geçmişte Kemerova bölgesinde Şor Türklerinin yurdu anlamına gelen Şorya deniliyordu. Rusların Şor Türklerini yok etme çabaları sonucunda Şorya’ nın adı değiştirilmiştir.

Şor Türklerine Kominist Ruslar tarafından yapılan soykırım nedeniyle nüfusu azalan Şor Türkleri unutulmaya unutturulmaya çalışılmıştır. Rusların yaptığı baskılar sonucunda anadillerini konuşan Şorların sayısı azalmıştır.

SHORS…WHİTE SHOR…RED SHOR…BLACK SHOR ve YELLOW SHOR olarak ayrılır…Shorlar Teleutslarla aynı coğrafyada yaşamaktadırlar.19. yüzyılın ortalarında Radloff ona ‘’kızak’’ kelimesi anlamına gelen Shor adını vermiş ve bu isim daha sonraki dönemlerde yaygınlaşmıştır…Daha önce Şamanist olan Şorların önemli bir kısmı 19. Yüzyılda Ruslar tarafından Hristiyanlaştırdı.

Şor Türklerinin dil ve kültür bakımından TUVA Türklerine en yakın olanlardır. 2002 yılında Rus kaynaklarına göre Rusya Federasyonunun tamamında toplam 14.000 Şor Türkü yaşarken, 2013 verilerine göre 17.000  Şor Türk ‘ü olduğu bildirilmektedir…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.