HİÇ BİR ŞEY GÖRÜNDÜĞÜ  GİBİ DEĞİLDİR…

Yayınlama: 17.11.2023
Düzenleme: 15.11.2023 13:01
A+
A-

ÖNYARGI….Hemen hemen tüm toplumların ortak yanlışıdır. Görüneni yargılar toplum, genelde madalyonun arka yüzünü görmez ,gerçek olanı anladığında yargılamasının yönünü değiştirir…Ama o zamana kadar da insanlar acı çeker. Yanlış olan da budur.

Sınıfta öğretmen ÖNYARGI ile ilgili bir hikaye anlatacağını söyler ve anlatmaya başlar….

Batmakta olan bir geminin hikayesidir bu.

Gemi, denizin ortasında aniden batmaya başlar. Gemideki bir karı koca cankurtaran botuna yaklaşırken sadece bir kişilik yer kaldığını görürler. O an adam ,karısını geride bırakır ve bota atlar .Batmak üzere olan gemideki kadın eşine bakar ve son cümlesi şu olur…

Öğretmen bir an durur ve öğrencilerine ‘’-Sizce kadın kocasına ne demiş olabilir ? ‘’diye sorar. Öğrencilerin çoğu ‘’-Senden nefret ediyorum nankör herif ‘’demiştir diye cevap verirler .Öğretmen köşede sessizce oturan bir çocuk görür ve aynı soruyu ona da sorar.

Çocuk ‘’-Öğretmenin bence çocuğumuza iyi bak demiştir ‘’ diye cevap verir. Öğretmen şaşırarak çocuğa sorar ‘’-Daha önce bu hikayeyi duymuş muydun ?’’ çocuk kafasına sallar ve ‘’-Hayır ama annem babama vefat etmeden önce aynı şeyi söylemişti ‘’ der

Öğretmen suratında üzgün bir ifadeyle ‘’Cevabın doğru ‘’der…Gemi batar adam evine gider ve kız çocuğunu tek başına yetiştirir .Yıllar sonra çocuk vefat eden babasının günlüğünü bulur. Meğerse çift gemi seyahatine çıktıklarında kadına ölümcül bir hastalık teşhisi konmuş o kritik anda baba ölmek üzere olan eşi yerine kendini bota atmış. Baba günlüğünde …’’-Denizin dibine eşimle beraber batmayı o kadar istedim ki, ama çocuğumuz için ona bakmak için tek başına batmanı izlemek zorunda kaldım ‘’ yazmış…

Hikaye biter ve sınıf sus pus olur.

Öğretmen bu hikayeden çocukların gereken dersi çıkardıklarını düşünür .İyi ile kötüyü ayırmanın aralarındaki ince çizginin ne kadar kafa karıştırıcı olduğunu anladığını düşünür .Bu nedenle olaylara yüzeysel olarak bakmamalı ÖNYARGILARDA BULUNMAMALIYIZ.

Hesap geldiğinde hesabı ödeyen bir arkadaş ,zorunlu hissettiği için değil arkadaşlığa paradan daha çok önem verdiği için bunu yapar.

İş hayatında sürekli insiyatif alanlar bunu aptal oldukları için değil ,sorumluluğun ne demek olduğunu bildiklerinden yaparlar.

Tartışma sonrasında ilk özür dileyen bunu suçlu olduğu için değil ,etrafındakilere değer verdiği için yapar.

Size sürekli mesaj atan birisi ,yapacak başka bir şeyi olmadığından değil size önem verdiğinden bunu yapar.

Bir gün hepimiz sevdiklerimizden bir şekilde ayrılacağız. Hala fırsatımız varken kıymetlerini bilelim.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.