DİNOZORLAR BİR GÖKTAŞIYLA YOK OLDULAR…YA BU BİR DAHA OLURSA ?

Yayınlama: 26.02.2024
Düzenleme: 23.02.2024 13:43
A+
A-

Yaklaşık 66 milyon yıl önce ,Dünyada yaşam felaketle sonuçlanan bir olayla kesintiye uğradı. Yaklaşık 12 kilometre genişliğindeki bir Astreoit, bu gün Meksika’da bulunan Yucatan Yarımadası yakınlarında okyanusa çarptı.

Bu çarpışmanın sonucunda her dört bitki ve hayvan türünün üçü yok oldu. Ve en ünlü canlı grubu olan dinozorlar yok oldu. Fosil kayıtlarına göre dinozorlar bir zamanlar dünyanın her yerinde çeşitli ekolojik alanları dolduruyordu .Bunlar Kretase-Paleojen  ( K-Pg ) sınırı olarak adlandırılan farklı bir tortul kaya tabakasının içeriğiyle tespit ediliyor .Paleontologlar yıllar boyunca dinazor’ların kaybının nispeten kademeli olduğunu varsaydı.

Göktaşlarının Dünyadaki yaşam için kötü haber olduğu gayet açık. Eğer çarpma bölgesine yakın bir yerde duruyorsanız  çarpmanın yarattığı patlama ve şok dalgası sizi bir anda kömürleşmiş bir lekeye dönüştürecektir. Dahası atmosferdeki toz ve duman bulutu küresel iklimde bazı ciddi değişiklikler yaratacak ,sıcaklıkları ve besin zincirlerini bir çok türün hızla yok olmasına neden olacak şekilde değiştirecektir.

Son yıllarda giderek güçlenen bir hipoteze göre, gezegenin atmosferini sarsan asıl nokta ,çarpışmanın boyutundan ziyade tam olarak nasıl gerçekleştiği .Uzaydan gelen orta büyüklük’deki kaya parçaları bile doğru türde mineral içeren jeolojiye çarpmaları halinde  uzun süreli ciddi soğumaları başlatabilir.

Böyle bir çarpma ve yok oluş tekrar yaşanabilir mi ?

Yaşamın büyük bir astreoid çarpmasının etkileriyle kolayca tehdit edildiğini bilen gökbilimciler, gelecekte bir gün yörüngemizden geçebilecek büyük kayalar için gözlerini dört açıyor…Potansiyel olarak yıkıcı etkilere karşı bizi uyarmakla görevli Dünyaya yakın Astreoid izleme programları ,yakın gelecekte endişelenecek bir şey olmadığını gösteriyor…

Yine de dünyanın benzer bir çarpışmayı tekrar yaşamasını bekleyebiliriz. Eğer çarpmadan kaçınmak için teknolojiyi kullanmazsak ,bir tür ekolojik sonuçlara hazırlıklı olmamız gerekecek. Her iki durumda da zaten çöküşün eşiğine kadar zayıflamış olan ekosistem ,büyük bir göktaşı çarpmasından kesinlikle iyi bir şekilde etkilenmeyecek. Eğer dinozorlarla aynı kaderi paylaşmak istemiyorsak ,gezegenimizin kozmik bir kıyametin ucundan dönmek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olmasını sağlamalıyız…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.