DEPREME KARŞI BOR MUCİZESİ….

Yayınlama: 10.01.2024
Düzenleme: 09.01.2024 15:47
A+
A-

Türk bilim adamları BOR ile ilgili önemli bir başarıya imza attı. O çalışmayla BOR ,kayaya dönüştürüldü. Proje hayata geçtiğinde kötü, kumlu ve dayanıksız zeminli arazi ,BOR ile iyileştirilebilecek. Bilim insanları sıvılaşan zemini BOR kullanarak daha sağlam bir hale getirmeyi başardı.15 yıllık projede sona gelirken artık binalar yıkılmadan zeminler sağlamlaştırılabilecek.

Doçent Doktor Eyüphan Avcı ‘’Yerli ürünler kullanarak 5-6 katlı bir binada maliyet 800 ya da 1000 tl. yi bulurken bu malzemeyle 300-400 tl. ye çözebilirsiniz.’’dedi.

15 yıldır devam eden projede sona gelindi…Mucizenin adı BOR.  Zemin sıvılaşması olan yeri yani kumlu zemini dakikalar içinde kayaya dönüştürüyor. Bursa Teknik Üniversitesi ,İnşaat Müühendisliği laboratuvarında sıvılaşma olan zemine BOR uygulaması yapılarak kayaç yapıya dönmesi sağlandı.15 yıldır devam eden çalışmada artık sona gelindi. Eylül ayında ekip işe koyulacak ,BOR mucizesi ile zemine bir çok noktadan bu kimyasal verilerek binalar yıkılmadan zeminler sağlamlaştırılabilecek.

Kötü zemini güçlendirmenin en ekonomik yolu BOR uygulaması olacak. Binayı yeniden yıkıp yapmak yerine sıvılaşan zemini kayaç yapıya dönüştüren bu uygulama yapılabilecek.

Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim görevlisi DOÇ Drç Eyüphan Avcı , ’’-BOR u toz halden katı bir hale getirdik. Sıvılaşan bir zemin uygun bir teknikle depreme dirençli bir hale getirebilirsiniz.10 dakikalık bir sürede katı bir hale getirdik. Yerli ürünler kullanarak  5-6  katlı bir binada maliyet 800 ya da 1000 tl. yi bulurken bu malzemeyle 300-400 tl.ye çözebilirsiniz ‘’ dedi.

Türkiye’nin yaklaşık 3.3 milyar ton BOR rezervine sahip olduğunu ifade eden Türk bilim adamları % 76 BOR rezervini elinde bulunduran Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayiinde çok işine yarayacağını açıkladılar…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.