OLASI BİR İSTANBUL DEPREMİ İÇİN ÖNERİLER

Yayınlama: 14.02.2023
A+
A-

Benim bir insaat yuksek muhendisi , eski bir IBB bsk vek. , ilk ihtisas tezi beton govdeli barajlarda deprem etkisi uzerine yapmis ve 1996’dan bu yana THK Ist.Hv.cilik okulundan lisans aldigi lisanla ucan bir kardesiniz olarak size vicdanen vermek istedigim basit birkac ogut var.
Eger Kuzey Marmara Istanbul depreminin olacagina inaniyorsaniz ;
1-) Su anda elinizdeki tum, Kimliklerin (nuf.kagidi-pasaport-lisanslar vs) , tapularin , krd ve banka kartlarinizin , kiymetli tum evraklarinizin (diploma, sertifika, aile cuzdani , arac ruhsati, surekli kulladiginiz ilaclarin receteleri vs) , cekip kapali bir zarfa koyun ve Istanbul’a en az 150 km uzakta oturan cok guvendiginiz bir arkadas veya yakininiza saklanmak uzere hemen yollayin.
2-) Oturdugunuz apartmanin altinda , bakkal , cakkal , market , banka , oto galeri , ezcane vs vs var ise, mekani genisletmek icin iptal edilmis kolon, kiris, duvar var mi mutlaka ama mutlaka kontrol edin. Veya ara katlarda , dairelerde , mutfagi, banyoyu, cocuk odasini buyutmek icin kiris, kolon tadilati var mi , duvar kaldirilmis mi , apt yoneticisi veye yonetimi tarafindan derhal kontrol ettirin. Eger hele ki zemin katta boyle bir tadilat varsa , bina ne zaman yapilmis olursa olsun , hemen o evden tasinin.
3-) Ailece oturup deprem vukuunda her birinizin ayni anda evde olamayacaginizi dusunerek , binalardan uzak cevredeki acik bir alanda bir bulusma noktasi belirleyin ve depremi takip eden 12 saat icinde orada bir araya gelmenin planini yapin.
4-) Aracinizin deposunda Istanbul’da yasiyorsaniz her zaman minimum 1/2 depo yakit bulunsun, sehri acil durumda nereden ve hangi yollardan terk edeceginizi simdiden belirleyin. Avrupa yakasinda oturanlar batiya Kirklareli, Edirne istikametine dogru cikmayi , Anadolu yakasinda oturanlar da daha dogudaki illere dogru cikmayi planlasinlar. Sakin karsi yakaya gecmek icin sehrin icine ve derinine girmeyi asla denemeyin.
5-) Evde hemen yani basinizda bir yerde en az birkacbin TL ve/veya imkan kadar 500-1000-1500 Euro-USD Nakit para dursun. Imkani olanlar orada birkac ceyrek altin veya bir iki tane grm altin da bulundursun. Deprem aninda gunlerce hicbir atm , krd karti vs vs gunlerce calismayacak, unutmayin “cash is the king”
5-) Coken veya hasar alan binalardan kesinlikle uzak durun, artcilar ile cogu tamamen gocecektir.
6-) Yukarida izah ettigim fotokopisini aldiginiz belge ve dokumanlarin tamamini , tek bir yerde ve ayrica evdeki herkesin de bildigi bir yerde bir dosya canta vs icinde tutun, evi acil tahliye etmeniz gerekirse hic dusunmeden otomatik olarak alip cikin.
7-) Deprem cantasi iyi bir sey ama surekli icindeki bazi seyler surekli guncellenecegi icin maalesef pratik olmuyor. Onun yerine bir tane kucuk ve guclu birkac el feneri, en az ortaboy bir tane isvicre cakisi hemrn elinizi atsaniz alabileceginiz bir yerde bulunsun. Arabaniza da bir fener ve bir isvicre cakisi mutlaka koyun.
😎 Yikilan binalara sakin yaninizda baret , eldiven , koruyucu kiyafet olmadan mudahil olmayin.
9-) Istanbul’da bulunan ve sizden uzakta ikamet eden yakinlarinizla (anne,baba,kardes,evlat vs) depremi muteakiben nasil haberleseceginizi , konusacaginizi , neler yapmalari gerektigini simdiden bir araya gelerek mutlaka ama mutlaka konusun.
9-) Hastanelere gidis icin alternatif yollari arabanizla simdiden test edin.
10-) Mahalleniz veya cevrenizdeki aciklik ve acil toplanma alanlarini hemen aileniz ve yakinlarinizla ogrenip paylasin.
Bunlar benim sizlere bir kardesiniz ve renkdasiniz olarak vicdani ve nacizane tavsiyelerim. Takdir sizlerin …

(Alıntıdır)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.