‘BU HAFTA ÖZEL BİR HAFTA’

Yayınlama: 10.05.2024
Düzenleme: 11.05.2024 12:01
A+
A-

Bugün sizlere çok özel bir haftadan bahsedeceğim. Özel bireylerin haftası olarak kutlanan bu haftaya gelin hep birlikte bakalım.

Kayıtlarda Engelliler Haftası olarak geçmektedir. 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel haftadır.
Engelliler Haftası boyunca; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Okullarda her gün ayrı bir engellilik konusu işle­nir. Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu haftanın değerlendirilmesi için aşağıdaki programın uygulanmasını kararlaştırmıştır.
* 10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı
* 11 Mayıs Görmeyenler günü
* 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Kusurluları günü
* 13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü
* 14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Engelliler günü
* 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü
* 16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış.

Engelli kavramının anlamına baktığımızda; Engellilik farklı topluluklarda farklı anlamlara gelebilecek tartışmalı bir mefhumdur. Bu kavram Medikal Model’e göre tıp gibi alanlar tarafından düzeltilme ya da iyileştirme gerekliliği görülen fiziksel ya da zihinsel nitelikler; ve Sosyal Model’e göre engellilere karşı ön yargılı tutumları olan toplumun dayattığı kısıtlamalar anlamına gelir. Bireyin günlük hayatını idame ettirme kabiliyetine dair fikir veren Fizyolojik Fonksiyonel Kapasite (PFC) engel ile yaşamını sürdüren bireylerin etiketlenmeye maruz kalmamalarına yönelik önemli bir ölçüm mekanizmasıdır.

Engellilerin en büyük problemlerinden biri, sosyal çevrenin bireye yaklaşma biçimidir. Hafif engelli durumda olanlar kendi özel ihtiyaçlarını (yemek, tuvalet vs.) karşılayabilirler. Ağır engelliler ise özel veya yaşamsal ihtiyaçlarını ancak bir başkasının yardımıyla karşılayabilirler. Bir birey olarak özel gereksinimli bireylere oldukça saygılı olmamız gerekir aynı havayı soluduğumuz sürece aramızda hiç bir farklılık olmayacaktır. Eşit yaşam, eşit iş, eşit eğitim, eşit hayat… hepimizin hakkı. Özel gereksinimli bireylerimizin haftası kutlu olsun.

Kaynakça: wikipedia

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.