“Atıkları Halletmezseniz Deprem En Büyük Çevre Felaketidir.”

“Atıkları Halletmezseniz Deprem En Büyük Çevre Felaketidir.”
Yayınlama: 17.12.2023
Düzenleme: 17.12.2023 14:10
A+
A-

Toros (Özel Haber)- Melisa Karmış/ Meryem Ünal Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem de ortaya çıkan molozların yarattığı çevre sorununu örnek göstererek olası İstanbul depreminde de ortaya çıkacak moloz sorunlarına değindi.
İstanbul Kültür Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İBB katılımı ile birlikte düzenlenen İstanbul’un Jeolojisi Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Görür, depreme dirençli şehirler oluşturmanın ön hazırlık aşamasında Afet Bakanlığı ve ilgili yasaların oluşturulması, risk analizi, mikro bölgeleme çalışmaları ve buna dayalı kent yönetimine olan acil ihtiyaç hakkında konuştu.

“UZUN YILLAR HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

6 Şubat depremlerine de değinerek konuşan Prof. Dr. Görür, “Güneydoğuda enkaz molozlarının uluslararası standartlara uygun olmayan şekilde döküldüğünü gördük. Molozların içindeki asbest, toksik ve kimyevi maddeler yağmurla birlikte toprağa, oradan suya karışıyor ve uzun yıllar halk sağlığını tehdit ediyor. İstanbul’da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz? Marmara Denizi’ne bile sığmayacak bir moloz yığınından bahsediyorum. Aynı yol izlenirse depremde hayatını kaybedenlerin ardından bir o kadar insanı da hasta ederek öldürecek. Atıkları halletmezseniz deprem en büyük çevre felaketidir.”
Prof. Dr. Görür, yaşanacak İstanbul depreminden sonra ortaya çıkacak moloz sorununun çözümü için şu önerilerde bulundu;

  • Afet Bakanlığı kurulmalı ve bu bakanlık bünyesinde atık yönetimi konusunda uzman bir birim oluşturulmalı.
  • Depremden önce riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlara molozların nasıl toplanacağı ve bertaraf edileceği konusunda eğitimler verilmeli.
  • Deprem anında ortaya çıkacak molozların hızlı bir şekilde toplanması ve bertaraf edilmesi için gerekli ekipman ve araçlar hazır bulundurulmalı.
  • Molozların bertarafında çevreye duyarlı yöntemler kullanılmalı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.