Kaya:Emekliyi ülkenin başına yük olarak görüyorlar

Tüm Emekliler Derneği Adana Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Kaya:Emekliyi ülkenin başına yük olarak görüyorlar
Yayınlama: 12.10.2023
Düzenleme: 12.10.2023 15:31
A+
A-

ORTADOĞU’DA AKAN KAN DURSUN

TOROS (Özel Haber) Songül Bulut- Toros TV Youtube kanalında yayınlanan, Toros Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İnci Yılmaztürk’ün hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem Programı’nın konuğu olan Tüm Emekliler Derneği Adana Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Öncelikle İsrail-Filistin savaşı ile ilgili olarak Ortadoğu’da akan kanın bir an önce durmasını temenni eden Başkan Kaya, “Haksızlığın bir an önce devletlerarası istişare ile bitirilerek, hak ve adaletin yerini bulmasını istiyoruz. İkinci bir şey ise sınır ötesi yapılan harekatlarımızın de ülkemiz için yapıldığını biliyoruz. Bu harekatlarda hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.” dedi.
VİCDANSIZLIK YAPMASINLAR
Emeklinin zor günler yaşadığına dikkat çeken Başkan Kaya, “Emekliyi düşünen insan elini vicdanına koyar, emekliye bunları yapmaz.Nedenine gelice; Şu an emekli 7bin 500 lira bir
maaş alıyor. Bir ev kirası olmuş 8-8 bin 500 lira.Hadi diyelim evinde kalmak için bu kirayı ödedi. Peki bu adam hiç mi ekmek yemeyecek? Hiç mi bir yere gitmeyecek? Hiç mi bir şey almayacak? İşte bunun için el insaf diyoruz.”diye konuştu.
EMEKLİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Kasım ayı ortalarına doğru verilecek olan 5 bin liralık emekli ikramiyesindeki uygulamanın da yanlış olduğunu ifade eden Başkan Kaya, “Yaptıkları bu açıklama ile insanların huzurunu bozmaktan başka bir şey yapmadılar. Çalışan emekliye ikramiye verilmeyecek deniliyor. Bu emekliyi çalışmaya teşvik eden sen değil misin? Emekli sigortalı çalışıp da, ileride bana bir şey verirlerse alamam diye, şu an 100 lira yevmiye ile pazarlarda pazarcıların yanında çalışıyor. İnsan Allah’tan korkmaz mı? Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ümüz ne diyor; “Yaşlısına ve emeklisine bakmayan iktidarlar kaybetmeye mahkumdur” Emekli sizlere oy verirken, iktidar yaparken kötülük mü yaptı? Emekliyi kara kara düşündürmeye hiç kimsenin hakkı yok.”dedi.
İNTİBAK KANUNU ŞART
İntibak Kanunu’nun şart olduğunu belirten Başkan Kaya, “Biz İntibak Kanunu ve prime dayalı maaş diyoruz.3 bin 600, 5 bin, 6 bin, 7 bin prim iş günü olanların hepsi 7 bin 500 lira maaş alıyor.Buna göre fazla prim günü olanların maaşları da kademeli olarak düzenlenmelidir. Şimdi kök maaş diye bir şey çıkardılar. Emekli kök maaş nedir bilmiyor ki! Ben onlara diyorum ki; Allah size akıl fikir versin. Birileri emekliyi ülkenin başına yük olarak görüyor. Oysa ki emekli bu ülkenin harcı, çimentosu, her şeyidir.Pahalılık aldı başını gidiyor. İlaç alırken bile raporlu olduğumuz ilaçlara bile katkı payı ödüyoruz. Bu katkı payı emekliden kaldırılmalıdır. Marketteki ürünün, pazardaki meyvenin-sebzenin, toplu taşıma fiyatlarındaki artışın emekliyi nasıl zorladığını bilmeyenler emekliye 7 bin 500 lirayı, 5 bin lira ikramiyeyi fazla görüyorlar.”diye konuştu.
6 AYIMIZI GASP ETTİLER
Emeklinin 6 ayının gasp edildiğini söyleyen Başkan Kaya, “Ekonomide sıkıntı olduğunu bahane ederek, Temmuz ayında bir kök maaş işi çıkardılar.Emeklilerimizin yüzde 50’si zam alamadı, alanlar da çok az bir fark aldılar.İnsanları emekli yaparken bu kök maaşları kendileri hesapladılar.Geçmişte yüzde 70 oranıyla emekli olan vatandaşlarımız vardı.Şimdi ise bu rakam yüzde 14’lere kadar düştü. Kök maaşı yaratanlar kendileri. Ek gösterge, refah payı vermişsin, 3 bin 500 liralık kök maaşı 7 bin 500 lira yapmışsın.Şimdi bu 3 bin 500 lira üzerinden zam vermeye kalkıyorsun. Bu Allah’tan reva mı? Memur emeklisine 8 bin 77 lira zam verene kadar, 4 bin lira işçi-Bağkur emeklisine, 4 bin 77 lira da memur emeklisine zam yapılsaydı daha doğru olmaz mıydı? Yılbaşında ne kadar zam yapacaklarını merak ediyorum.”dedi.
HERKES BİR GÜN EMEKLİ OLACAK
Bugüne kadar emeklinin sorunlarını gündeme taşıyan milletvekillerine teşekkür ettiklerini anlatan Başkan Kaya, “Emeklinin sorunlarının çözülmesi için tüm siyasileri göreve davet ediyorum. Emekliye zam yapılacağı zaman red, kendilerine zam yapılacağı zaman kabul oyu veren milletvekilleri bir gün kendilerinin de emekli olacağını unutmasınlar. Eskiden emekli bir yere oturduğu zaman orada bulunan herkese çay ısmarlardı. Şimdi ise kendisi çay içmeye korkuyor.Emeklinin sorunları sadece maaşlarla ilgili olarak bitmiyor. Özel hastanelerde de sorun yaşıyor.Hastane yönetimi biz de 3 doktor var, 1 doktor bünyemiz dışında çalışıyor dediği an, o doktorun ücreti farklı oluyor.Vatandaş dolmuş parası ödeyemezken, özel hastanede nasıl ücret ödeyecek?Sorunlarımızın tek çözümü birlik ve beraberlikten geçiyor.Emeklilerimizin hak ve menfaatlerini savunmak için hepsini derneğimize davet ediyorum.”diye belirtti.
EMEKLİ TOPLU TAŞIMADA DA SORUN YAŞIYOR
Emeklilerin toplu taşımada da sorun yaşadıklarını kaydeden Başkan Kaya, “65 yaş üstünü toplu taşıma araçlarına bindirmemek için şu anda ellerinden geleni yapıyorlar.Oysa ki yaş aranmadan tüm emeklilerimiz toplu taşımadan ücretsiz olarak yararlanmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı 65 yaş üstünün ücretsiz olarak toplu taşıma araçlarını kullanmaya devam edeceklerini söyledi.Toplu taşımaların araç sahiplerine de şunu söylemek istiyorum; Kardeş sen bu aracı cebinden alsan da, bu parayı dışarıdan getirmedin, bu ülkenin parasıyla aldın.Ücretsiz bindirdiğin yolcu karşılığında Büyükşehir Belediyesi’nden aylık olarak belirli bir ücret alıyorsun. Emekli zor geçinirken Devletin verdiği hakkı da elinden alma.”dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.