PARMAK KESEN İNGİLİZLER…

Yayınlama: 28.11.2022
A+
A-

İngiltere dünyanın en büyük sömürge devletlerinden biridir.Amerika ve diger batılı ülkeler gibi bu günkü refah seviyelerini sömürdükleri ülkelerin zengin kaynaklarına ve köle gibi çalıştırdıkları halklarına borcludurlar…Yani bir nevi HIRSIZ devletlerden biridirler.
Ingilizler Hindistani işgal ettiklerinde kendi tekstil mallarını rakipsiz kılmak için ,Hint tekstil sanayisini ayakta tutan 40.000 ustanın parmaklarını kesmislerdir.
“-Bulunmaz Hint kumaşı “deyimi buradan gelir…

KECI BOYNUZU ÇEKİRDEĞİ
Keçi boynuzu çekirdeği her zaman aynı gramdadir.
Tarihte elmas ölçümü için karat olarak kullanılırdı.
16 çekirdek bir dirhem eder (3 gr.) 2 dirhemlik altının 1 çekirdek fazla tartılması satıcının itibarını gösterirdi.
“-İki dirhem bir çekirdek ” deyimi buradan gelir.

DUT YEMIS BÜLBÜL
Bülbüller dut meyvesini çok severler.Yedikce yerler.Cok yediklerine ise ishal olup ötemezler…”-Dut yemiş bülbüle dönmek ” deyimi buradan gelir.

TABURCU OLMAK
Birinci dünya savaşıyla başlayan, milli mücadeleyle başlayan harp yıllarında, cephedeki doktorlar yaralanan askerleri tedavi eder ,iyilestiklerinde tekrar savassinlar diye taburlarina gönderirlerdi.”-Taburcu olmak “deyimi buradan gelir.

DOLAP ÇEVİRMEK
Eski konaklarda haremlik selamlık olduğu için birbirinden hoşlanan çalışanlar odalar arasındaki saklı dolabı çevirerek gizlice haberlesirlerdi.Günümüzde “-Dolap cevirmek” deyimi buradan gelmektedir.

PABUCUNU DAMA ATMAK
Osmanlıca esnafı denetleyen Lonca teşkilatı vardı eğer bir ayakkabı imal edilirken özen gösterilmez ve çabuk yıpranırsa carikcilar kethudasi hemen cezayı verir o esnafın pabuclarini dama atardı.Bu günkü gözden düşmek anlamındaki “-Pabucunu dama atmak” deyimi bundan gelir.

İNCİR AĞACI DIKMEK
İncir bir yere yerleştiği zaman orayı sahiplenir kök salar.O kök ne kadar kessen de ölmez. Evin yakınlarına dikildiginde eve zarar verir.”-Ocağına incir ağacı dikmek deyimi buradan gelir.”
KURTLAR SOFRASI
Eğer bir kurt sürüsü avlanamaz aç kalırsa hepsi bir araya toplanıp bir daire oluşturur İçlerinden zayıf olani öldürür ve yerler “-Kurtlar sofrasi “deyimi buradan gelir

TİMSAH GÖZYAŞLARI
Timsahlar avlarini yedikten sonra sinuslerinde sıkışan hava sonucu gözyaşı dökerler.Yani bunun acıyla bir ilgisi yoktur.Bu nedenle birseye üzülmeyen ama üzülmüş gibi yapan insanlar için, “-Timsah gözyaşları döküyor” ifadesi kullanılır.
NALLARI DİKMEK
Atların dizlerinde bir tür kilit mekanizması vardır.Bu nedenle ayakta uyurken hiç enerji harcamazlar.Atlar öldüklerinde dizleri kilitlenmiş haldeyse sırtüstü devrildiginde bacakları havaya kalkmış halde durur.”-Nallari dikmek” deyimi bundan gelir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.