ŞAHMERAN KALESİNİN İLGİNÇ HİKAYESİ

ŞAHMERAN KALESİNİN İLGİNÇ HİKAYESİ
Yayınlama: 30.09.2023
Düzenleme: 30.09.2023 12:24
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Yılan Kalesi, İpek Yolu üzerinde tarihi öneme sahiptir. Bizans döneminde Çukurova’nın Haçlı işgaline tanıklık etme şansı olan kale, Orta Çağı arkeolojisi için önemli bir duraktır Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan yılan kalesi halk dilinde anlatılanlara göre mitolojik bir hayvan olan Şahmeran geçmişte bu kalede yaşamıştır.

Seyahatname’ de  kale içinde çok sayıda, hatta sürüler halinde yılanların olduğundan, yılan ısırmasından helak olan kişilerden ve boynuzlu, ensesi tüylü bir yılanın varlığından bahsedilir. Bir başka rivayete göre ise kalenin içi sütle beslenen yılanlarla doludur. Sütle beslenen bu yılanlar, günün birinde sütsüz kalacak ve kaleden çıkıp Misis’e inerek orada yaşayan insanları sokarak öldürecekmiş.

FETHEDİLMESİ ZOR BİR KALE HALİNE GELMİŞTİR

Eski adı Govara olan kaleye, yörede Şahmeran efsanesinin geçtiği yer olarak kabul edilmesinden dolayı, ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi 17’nci yüzyılda Şahmeran Kalesi adını verdiği söylenir. Daha sonra Yılan Kale adını alan bu yapı, büyüleyici biçimde tasarlanan ve yerleştirilen sağlam surları, burçları, kale meydanına üç kapıdan sonra ulaşılabilmesi ve kapıları birbirine bağlayan portatif merdivenleri ile fethedilmesi zor bir kale haline gelmiştir.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.