TÜRKLER DÜNYADA EN AZ KİTAP OKUYAN MİLLET…

Yayınlama: 28.04.2023
A+
A-

UNESCO nun resmi raporlarına göre…Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan da her kişi haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.

İkinci sırada yer alan Tayland da kişi başı haftada ortalama kitap okuma süresi 9 saat 24 dakika olurken üçüncü sıradaki Çin de ise halk haftada 8 saatini kitap okumaya ayırıyor.

AR-GE raporuna göre dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından yüzde 14 ile Japonya geliyor.

Japonya da yaşayan bir arkadaşım anlatmıştı .Japonlar küçük yaşlardan itibaren çocuklarına okuma sevgisini aşılamak için sık sık kütüphanelere götürürlermiş ve hemen her gün belirli saatlerde kitap okuma alışkanlığı kazanmaları için teşvik ederlermiş..

Japonların dışarı çıkarlarken çantalarında mutlaka kitapları olurmuş .Otobüste ya da trende giderlerken Japonların hemen hepsinin elinde kitapları olur yolculuk boyunca okurlarmış…

”-Çok enteresandır, Japonya da  kalabalık metroda ayak da giderken bir eliyle tutma demirini tutan,diğer eliyle de tuttuğu kitabı okuyan çok Japon görürsünüz” diyor.

Ya bizim ülkemiz ?

Yuhhh…ki yuh…Türkiye kitap okuma oranında Dünyada 89. sırada…

Eskiden böyle bir ülke değildik. Çocukluğumdan itibaren okul yaşamım boyunca kendim ve etrafımdaki arkadaşlarım, kitap okumada birbirlerimizle yarış ederdik.

Her ay en az üç kitap okurduk ,okuduğumuz kitapları birbirimizle takas ederdik.

Arkadaşlarımızla kitapçıya gittiğimizde aynı kitapları almaz birbirimizin aldıklarından farklıları alırdık ki okuduktun sonra tüm aldığımız kitapları takas ederek daha fazla kitap okumuş olalım diye…

Maalesef Türkiye de neredeyse gelmiş geçmiş  tüm iktidarların marifetiyle kitap okuma alışkanlığı halka aşılanmadı , geçen yıllar boyunca halk cahilleştirildi.Tabii bunda halkın da affedilemez suçu var.Halk da okumayan araştırmayan sorgulamayan hale geldi.

Günümüzde yaşadığımız sorunların kökeninin hepsinde bu var…CEHALET

BİLGİ GÜÇTÜR…

Yaşamım boyunca bilginin ışığına sığınarak çok şey kazandığıma inanıyorum…

Bunu oğluma da aşıladım…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.