BİNLERCE KİŞİYİ ÖLÜMDEN KURTARAN KAYMAKAM…

Yayınlama: 18.03.2024
A+
A-

1957 Fethiye…Cumhuriyet tarihinin en büyük depremi (6 Şubat depremi öncesi) 1939 Erzincan depremiydi. Bu depremden bir nebzede olsa ders alındı ve adımlar atıldı. Bunlardan biri eğitimde deprem bilgisi verilmesiydi. Bu dönemde devlet görevlileri de deprem konusunda bilgili yetişiyordu.

1957 Fethiye depremi, Cumhuriyetin ilk döneminde iyi yetiştirilmiş ve halkını düşünen bir devlet görevlisinin, deprem bilinci ile hareket ettiğinde nasıl fark yaratabileceğinin örneği oldu. Bu deprem o yüzden tüm depremler arasında diğerlerinden farklı bir yerde durur.

Fethiye’de ilk deprem 24 Nisan akşamı yaşandı. Ramazan ayıydı ve pek çok kişi teravih namazındayken deprem oldu. Değişik kaynaklardan büyüklüğü 6.2-7.1 arasında değişin depremde çok fazla hasar yaşamadı Fethiye…Sadece birkaç minarenin alemi düştü.

Depremden sonra insanlar gecenin ilerlemesiyle birlikte evlerine girmeye başladı. Ramazan ayıydı, insanlar uyuyup uyanacak, sahur hazırlıkları yapılacak ve ertesi gün yeniden oruç tutulacaktı. İşte bu noktada Kaymakam devreye girdi .Hemen emrindeki jandarmaları tüm  topladı .Fethiye Kaymakamı kafaya koymuştu…Kasaba halkını evlerinden çıkaracaktı. Hatta iddiaya göre kendisi de eline bir sopa alıp jandarmalarla birlikte ev ev gezerek insanları zorla evlerinden çıkarmaya başladı. Halk hiç de memnun değildi durumdan. Sahur yemekleri ateşten yeni alınmıştı.

Kaymakam hem kasaba merkezinde hem de çıkardığı jandarma ile köylerde de kimseyi evlerine sokmadı bütün gece boyunca…Ve sabaha karşı saat 04.26 da ilk depremden 7 saat kadar sonra 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha vurdu Fethiye’yi tam 56 saniye sürdü. Kasaba yerle bir oldu.

Fethiye’de sabaha karşı olan deprem o kadar şiddetliymiş ki, ağaçların dalları sallantıdan yerlere vurmuş. Okullar, hastane, jandarma karakolu ,sağlık ocağı, belediye dahil 1.500 bina yıkılmış .Fethiyeliler bu sahneleri kaymakam zoruyla çıkartılıp bulundukları açık alanlardan sokaklardan izlemişler .İlk depremden sonra halkın dışarıda olması 2. Büyük depremin bir felaketle sonuçlanmasını önlemiş. O dönem 60.000 kişinin yaşadığı Fethiye ve köylerinde ölü sayısı yalnızca 19 du…

Bunun mimarının ise halkı evlerine girmeme konusunda zor kullanma pahasına ikna eden KAYMAKAM…KAMİL NEZİHİ OKUŞ….

Sevgili okurlarım, ben ortaokul 1. Sınıftayken 1. Olduğum yüzme yarışlarında 1. lik kürsüsüne çıktığımda ödülümü veren ,o dönemin ADANA VALİSİ olan Kamil Nezihi Okuş ‘du…birlikte fotoğrafımız var, o şerefe nail olmuştum…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.