DÜNYADA EN ÇOK KİTAP OKUNAN İLK ON ÜLKE….

Yayınlama: 09.11.2023
Düzenleme: 03.11.2023 13:49
A+
A-

Dünyada en çok kitap okunan ilk 10 ülke arasında Asya dan 6 ve Avrupa dan 4 ülke yer alıyor. Hindistan liste başı olarak öne çıkıyor. En çok kitap okuyan ülkeler sıralamasında Türkiye nin de yeri belli oldu.

UNESCO…..nun Birleşmiş milletler eğitim bilim ve kültür örgütünün 1995 de aldığı kararla 23 Nisan ‘’Dünya kitap ve telif hakkı günü ‘’ olarak ilan edildi…23 Nisanın Miguel de Cervantes ve William Shakespeare gibi iki önemli yazarın ölüm taihi olması …bu günün kitap günü belirlenmesinde etkili oldu.

Dünya kitap günü 100 den fazla ülke de  kitap okuma alışkanlığının kazandırılması ve çocukların kitaplarla tanıştırılması amacıyla 28 senedir kutlanıyor. Ayrıca UNESCO her yıl yeni bir Dünya kitap başkenti belirtiliyor. Bu kapsamda 2023 yılının Dünya kitap başkenti AFRİKA Ülkesi GANA nın başkenti AKRA  seçildi.

Dünya kültürü puan endeksinden derlenen verilere göre dünyada en çok kitap okunan ülke HİNDİSTAN olurken, onu  sırasıyla TAYLAND ve ÇİN takip ediyor.

TÜRKİYE 18. Sırada yer alıyor…Dünyada en çok okunan kitapların başında İNCİL ve KURAN geliyor.

Cervantes in DON KİŞOT kitabı ile JK Rowling in yazdığı ‘’HARY POTTER’’ serisi de dünyada en çok okunan edebiyat eserleri arasında bulunuyor. Dünyanın en çok okunan diğer kitapları  Charles Dikens’ in ‘’İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ ‘’ , JRR Tolkien’in ‘’YÜZÜKLERİN EFENDİSİ ‘’ üçlemesi ,Antoine de Saint Exupery nin ‘’KÜÇÜK PRENS’’ ,Lewis Caroll ‘un ‘’ALİCE HARİKALAR DİYARINDA ‘’ ile Agatha Christie nin ‘’ON KÜÇÜK ZENCİ’’ eserleri sıralanıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.