TÜM MAVİ GÖZLÜ İNSANLAR AYNI SOYDAN GELİYOR

Yayınlama: 14.10.2022
A+
A-

Yapılan bilimsel araştırmalara göre dünyadaki tüm mavi gözlü insanların soyu 6 ile 10 bin yıl öncesine yaşamış bir kişiye dayanıyor.
General Certificate of Secondary Education (GCSE) adlı bilimsel akademik dergide yayımlanan güncel bir araştırmaya göre ,dünya nüfusunun yüzde 8 ila 10 unu oluşturan mavi gözlü insanlar aynı atanın soyundan geliyorlar.
Göz renkleri üzerine araştırma yapan bilim insanları ,uzun yıllar boyunca insan gözündeki kahverengi pigment seviyesini belirleyen OCA2 genini inceledi.
Araştırmacılar tüm insanların uzun yıllar önce kahverengi gözlere sahip olduğunu öne sürdü. Ta ki gözler genetik bir mutasyona uğrayana kadar. Mavi gözlerin oluşmasına sebep olan bu genetik mutasyon , HERC2 adlı bir genden kaynaklanıyor. Bilim insanları kahverengi göz pigmentini oluşturan OCA2 geninin ,mutasyona uğrayarak HERC2 genine evrildiğini öne sürdü.
İLK MAVİ GÖZLÜ İNSANLAR AVRUPADA YAŞADI
Mavi göze sahip ilk insanın 10 bin yıl önce Avrupa da yaşadığına ve tüm mavi gözlü insanların aynı mutasyona uğradığına inanılıyor.
Bu gen mutasyonunda göz renkleri değişirken cilt tonunu belirleyen pigmenler aynı kalıyor .Eğer mutasyon tüm vücutta gerçekleşseydi ,Albinizm yaşanacağı belirtiliyor.
Kopenhang Üniversitesinden Profesör Hans Eiberg ‘’Mavi gözlü insanların DNA sında aynı değişim yaşandı.
Yeşil gözleri olan insanların göz renginin oluşumu ,mavi gözlü olanlardan çok farklı olan melanin miktarının azalmasıyla açıklanabilir.‘’diyor. Kahverengi gözün baskın gen olduğu ve kahverengi gözlere sahip bir çiftin mavi gözlü çocuğu olmayacağına inanılsa da bunun aksini kanıtlayan pek çok örnek bulunuyor.
Eğer mavi gözlüyseniz ,düşündüğünüzden daha büyük bir ailenin parçası olabilirsiniz.
(Bilimsel makalelerden alıntıdır….)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.