TOMRİS …İLK TÜRK KADIN HÜKÜMDARI VE KOMUTANI

Yayınlama: 25.01.2024
Düzenleme: 24.01.2024 17:24
A+
A-

Tarihte Tomris ‘i tanıyor musunuz ?…

Tomris, Saka Türklerinin efsanevi lideri ALP-ER TUNGA ‘nın torunudur. Eşinin ölümünden sonra Saka Türklerinin kadın lideri olarak başına geçmiştir. Sakaların en büyük düşmanı olan PERS İmparatorluğuna karşı birçok savaş yönetmiştir. Akıllı ve silah kullanmada usta olan bu hatunun ordusunun çoğu kadınlardan oluşmaktaydı.

Tomris kelime anlamı olarak eski Türk dilinde ‘’demir’’ anlamına geliyor. Demir kadar güçlü bir kişiliğe sahip olan Tomris hatun M.Ö. 6.yüzyılda yaşadığı düşünülen SAKA veya literatürde İSKİTLER olarak geçen hükümdarlığın kraliçesidir .Saka Devleti Orta Asya, Avrupa’nın doğusunda ve Karadeniz’in kuzeyinde kurulmuştur.

Büyük Hükümdar ALP-ER TUNGA ‘nın torunu olarak bilinen bu hatun, çocukluğundan beri ata kullanmasını iyi bilen kılıç ve okçulukta usta olan bir kadın figür olmaktadır. Tomris hatun eşini kaybettikten sonra kaderinden kaçamaz ve Saka devletinin ilk kadın hükümdarı olarak başa geçer.

Dünya tarihine damga vuran bu isim önderliğinde PERS ordusu mağlup edilerek Saka toprakları muhafaza edilmiştir. Zorlu süreçler yaşayan Tomris hatun savaşta Perslerin hileleriyle oğlunu kaybeder. Fakat davasından vaz geçmeyerek PERS İmparatorluğunun sonunu getirmeyi başaran bir güç olmuştur.

Ünlü tarihçi HEREDOT , Tomris Hatunun Perslerle olan savaşını şöyle anlatır:

‘’-Her yerde savaşçı kahraman kadınların çığlıkları yankılanıyordu ve önde Tomris hatun ,arkada cesur kadın ve erkek savaşçıları savaşa doğru gidiyordu. Yeryüzü daha önce böylesine ölüm arzulu at süren millete tanık olmamıştı ‘’ diyor.

Perslerin en çevik askeri birliği ölümsüzlere karşı Sakaların ok atmakta ustaca maharetleri onları bozguna uğratır.

Ölenler arasında PERS kralı büyük Kiros da yer alır. Tomris hatun savaş meydanında Kiros’un cesedini bulur, kafasını kesip bir çuvalın içine koyar. Ve şu sözleri sarf eder :’’-Savaştan sağ salim zaferle çıktım .Ama sen oğlumu hileyle öldürdün. Şimdi sana verdiğim sözü tutuyorum…Hayatta kan içmeye asla doymadın ,şimdi benim elimden kana doyuyorsun.’’

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.