PASTIRMANIN  TARİHİ….

Yayınlama: 28.10.2023
Düzenleme: 27.10.2023 16:09
A+
A-

Binlerce yıl evvel Türklerin Orta Asyada yoğun olduğu dönemlerde Türkler uzak ülkelere savaşa giderlerken kumanyalarını da yanlarına almak zorundaydılar. Tahıl, kurutulmuş meyveler, kurutulmuş et ve balıkları yanlarında götürürlerdi…

Rivayete göre yine bir akın a gidileceği zaman bir Türk askeri annesine kurutulmuş etten farklı, daha yumuşak daha farklı tatta bir et yapmasını ve onun yolda bozulmamasını sağlamasını ister. Anne düşünür taşınır bir çare bulur .Taze kesilmiş kemiksiz dana butunu tuzlar, etrafını çemen otuyla sarar, onu da kalın bir bezle çevreleyip oğlunun bineceği  atın terkisine yayarak koyar…

Oğluna ‘’-Oğul eyerin altına kalın beze sardığım et koydum eyeri üzerine koyup bağladım .Bunun üzerine oturup gideceksin parça et ne seni ne de atını rahatsız etmez .Eti çemen otlarıyla ve tuzla iyice sardım .Sen üzerinde oturarak atla gittikçe vücut ağırlığın onu iyice bastıracak .Etin ıslaklığı gidecek. Bozulmayacak…kokmayacak ve yumuşakça yenir hale gelecek ‘’der…Savaşa giden Türk askeri bir müddet sonra acıkır   eyerin altındaki etten bir parça kesip aldığında çok hoşuna gider. Et ne kurutulmuş et gibi kurudur ne de bozulmuştur .Yumuşak ve hafif tuzlu ve çemen otu aromalıdır…Bu sistem tüm askerlerin hoşuna gider .Savaşa gidecekleri zaman eşlerine ve annelerine Basılarak lezzet bulduğu için, BASTURMA yaptırırlar.

Tarihin ilk fast food yiyeceğidir…Pastırma

Orta Asya da atalarımız sürekli seyir halinde olduklarından yiyeceklerini de yanlarında taşırlardı.

Orta Asyadan Anadoluya gelen Türk Akıncılarıyla Anadoluya gelmiş ve Kayseriyi mesken tutmuştur.

Pastırmanın, pastırma olarak geçtiği ilk yer 1360 da yazılan ‘’Danişmendname’’ 11. Yüzyılda yaşamış olan Danişmend Gazinin hayatını savaşlarını ve Türklerin Anadoluyu yurt edinmelerini anlatan destanda PASTIRMA…BASTURMA olarak geçer.

Orta Asya dan Anadolu ya gelen Türk Akıncılarıyla Anadolu ya gelmiş ve Kayseri yi mesken tutmuştur.

Günümüzde Kayseri Pastırma üretim yeri olarak bilinir. Pastırma binlerce yıl evveline dayanan çok eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asyada Hunlar olduğu bilinmektedir.

Pastırmayı çevreleyen çemen otu ette bakteri ve mantar oluşumunu engeller.

Şimdilerde yanına bile yaklaşamadığımız Pastırmanın kilosunun bin lirayı aştığı söyleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.