ORTAÇAĞIN KARABASANI…VEBA

Yayınlama: 01.02.2024
Düzenleme: 04.02.2024 13:00
A+
A-

Kara ölüm olarak adlandırılan Veba, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındır. Ortaçağ’da Avrupa, Avrasya ve Kuzey Afrika’da 200 milyona yakın insanı öldürmüştür. Yalnızca Avrupa’da ölenlerin sayısı 50 milyondan fazladır.

Kemirgen hayvanlardaki pirelerle taşınan hastalık, ilk olarak Orta Asya’da çıkmış, Moğol savaşçı ve tüccarlar aracılığıyla Kırım’a yayılmıştır .Karadeniz’den çıkan Ceneviz ticaret gemilerindeki sıçanlardan taşınan Veba İtalya üzerinden Avrupa’ya yayılmıştır.

O yıllarda Engizisyon yüzünden kilise tarafından binerce kadının Cadılık yüzünden yakılmasına paralel olarak kara kedileri Cadıların hayvanı olarak kabul eden Vatikan Papanın emriyle milyonlarca kediyi öldürttü. Kedilerin ölmesiyle kediler tarafından yenilmediği için çok üreyen fareler yüzünden daha fazla İtalya’da  yayılan Veba sonucunda en fazla ölüm bu ülkede olmuştur.

Daniel Panzac’ın ‘’VEBA’’ kitabından okuyoruz:’’-Ölü sayıcıları  1348-1351 yılları arasında Vebanın Avrupa’nın nüfusunun üçte biri olan 23 milyon 840 bin insanın ölümüne neden olduğunun haberini veriyorlar. Kediler ,Cadılar ve Yahudiler için ayrı bir sayfa açıyor ölü sayıcılar. Tahmini olarak 10 milyon kedinin ,sayıları bilinmeyen çoklukta Cadı ve Yahudi’nin öldürüldüğünü kayıt altına alıyorlar. Yahudilerin öldürülmesi ,sağ kalanların da Techire tabi tutulması Avrupalı tacirleri ekonomik olarak rahatlatıyor…Nasıl rahatlamasın, Yahudi tefecilerden ve bankerlerden faizle alınan borç paraların üzeri çiziliyor…Cadılar ve Kediler birlikte değerlendiriliyor. Vebanın Cadılar yüzünden çıktığı yayılınca Cadı avına çıkılıyor. Cadıların teşhisinin tam olarak nasıl yapıldığı bilinmiyor sa’da bunu kıskanç kadınların dedikodularına pekala bağlayabiliriz .Kedilerin ise talihsizliği ,yazık, geceleri gözlerinin parlıyor olması. Parlayan göz onların cadıların büyülü yardakçıları olduklarının delili oluyor .Öldürülüyorlar…’’

Medeni bildiğimiz Avrupa’nın bir zaman’lardaki cehaletine bakın…

Veba günümüzde nadir olarak görülse de yine de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır .

Vebanın tedavisi artık günümüzde çok kolay bir şekilde gerçekleşebilir. Baş ilacı Antibiyotiklerdir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.