ÖLÜLERE TAPMAKTAN BIKMIYORUZ

Yayınlama: 23.05.2023
Düzenleme: 18.05.2023 17:25
A+
A-

Muazzez İlmiye Çığ anlatıyor…

‘’-21.yüzyılda hala ilk çağın insanları gibi totem peşinde koşuyoruz. Hz. Muhammed bunu önlemek için,’’-Ya Rab ,benim eşyalarımı tapınak vasıtası yapma ‘’demiş.

Bu tüm hadisçilerin kabul ettiği önemli 17 hadisten biridir .Bu sözü söyleyen Hz.Muhammed ,traş olurken sakalını toplattırır mıydı ?…Dünyada yüzlerce Sakalı Şerif diye tanımlanan kıl var. Hepsi uydurma. Topkapı Sarayı Müzesindeki Kutsal Emanetler diye saklanan birçok eşya ,onun bunun saraya bahşiş almak için getirdikleri nesneler…

Fatma anamızın seccadesi denen seccade 17. Yüzyıl halısı , Peygamberin teyemmüm taşı olarak saklanan taş ise bir Asur tableti. Bunun gibi daha bir çokları var.

Bunları bir kitap halinde toplayan ilk müze müdürü  Tahsin Öz ün 1953 yılında basılan kitabı ne yazık ki zamanın yönetimi tarafından hemen toplattırıldı ve o günden bu güne de ülkeyi aynı kafada olanlar idare etti.

Uydurulmuş şeylere inanmak doğruları araştırmaktan daha kolay geliyor insanımıza.

Bu sakal olayı ,bana başka bir olayı hatırlattı.

1970-1978 yıları arasında eşim Kemal Çığ Topkapı sarayı Müzesi Müdürü idi. Müdürlüğü esnasında o zamanın Diyanet işleri başkanı Lütfü Doğan kutsal emanetleri ziyaret etmek için randevu istiyor. Kemal Çığ gazetecileri getirmemek koşuluyla halka kapalı olan bir günde randevuyu veriyor .Kararlaştırılan günde büyük bir cemaat akın ediyor .Kutsal Emanetler Salonuna ,Peygamberin hırkası olarak tanımlanan hırka çıkarılıyor. Gelenler büyük bir huşu içinde dualara Kuran okumalara başlıyorlar ve sonun da her ay bu ziyareti yapmaya karar veriyorlar .Salonda işleri bitince eşim onları odasında kahve içmeye davet ediyor .Eşim onlara şöyle bir soru soruyor.

Benim bildiğime göre…Hz. Muhammedin ağzından çıktığından bütün hadislerin hemfikir olduğu 17 hadisten biri ‘Ya Rab benim eşyalarımı tapınak vasıtası yapma’ dır.

Şimdi sizlerin hırkaya ve diğer eşyalara dualar yapmanız bu hadise karşı değil midir…Bu sözler üzerine gelenlerin hepsi birden yerlerinden fırlarlar ve bir şey söyleyemeden oradan ayrılırlar .Fakat her ay gelmeyi istedikleri halde bir daha uğramamaları da Kemal Çığ ın sorusunun yanıtı olmuştur.

Şimdi ben bu günkü hocalarımıza soruyorum .Böyle bir hadisi  biliyormusunuz ? Biliyorsanız neden bir sakal kılı bir hırka peşine düşenleri ve onlara dua edip onlardan medet umanları uyar mıyorsunuz ?

Neden ? ….Cevabı çok açık değil mi !..’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.