MÜSLÜMANLAR KOYUN ,DANA, DEVE KESER, YAHUDİLER DE TAVUK…

Yayınlama: 06.02.2024
A+
A-

KAPPAROT nedir biliyor musunuz ? Yahudi bayramı Yom Kippur  arefesinde uygulanan bir Ortadoks Yahudi ayinidir. Kişi tavuğu bir başkasının başının üzerinde üç kere çevirerek o kişinin günahlarını sembolik olarak tavuğa geçirir. Ardından tavuk kesilir ve oruç öncesi öğün olarak fakirlere verilir.

Yahudilerin en yoğun yaşadığı Amerika’da New York,  Brooklyn de sokaklar en büyük canlı hayvan pazarlarından birine ev sahipiliği yapıyor. Bu Ortadoks Yahudi ayininde 50.000 ile 100.000 arasında canlı tavuk kullanılıyor. Ayin Ortadoks Yahudilerin canlı bir tavuğu başlarının üzerinde sallamaları , bir dua okumalarını ve ardından tavuğu elinden atmalarını içeriyor.

Ortadoks Yahudiler bu ayin sırasında tüm günahlarının tavuğa aktarıldığına ve arındıklarına inanırlar. Ölü tavuklara ne oluyor ?Tavukların imha edilmesinin birden fazla yolu var.

1-Tavuk kesilecek fakirlere bağışlanacak.

2-Tavuk kesilecek ve etler imha edilecek.

3-Bazı durumlarda tavuk kesilip çürümeye bırakılır.

4-Daha aşırı durumlarda tavuk dövülerek öldürülür.

PETA tavukların üçte ikisinden fazlasının çöpe atıldığını iddia ediyor…(Afrika bunca açlık çekerken şu yapılana bakın)

Bu uygulama genellikle son derece sağlıksız ,hijyen standartları son derece zayıf ve Brooklyn sokakları günlerce kan, dışkı, çürüyen ölü tavuklar ve zararlı bakterilerle dolu kalıyor .New York da Kapparot ‘un yasaklanması yönünde yaygın çağrılar yapılıyor. Yahudi cemaatinin bazı üyeleri de bu geleneğin artık geçerliliğini yitirdiğini sona ermesi gerektiğini söylüyor.

Bu Ortadoks Yahudi ayini bu güne kadar New York ‘da her yıl hala uygulanmaktadır .Kapparot ‘un İsrail’de çok daha büyük ölçekte gerçekleştiğini belirtmekte fayda var…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.