MUCİZE SEBZE …BAMYANIN FAYDALARI

Yayınlama: 29.02.2024
Düzenleme: 27.02.2024 17:43
A+
A-

Hani bamyanın minikleri makbuldür ya, en pahalı bamyalar küçükleridir .Özenle tek tek ayıklanır minicik bamyalar .Halbuki en şifalı bamyalar en büyük en ucuz iri iri çekirdekli olanlarıdır, neden mi ?

Bamya çekirdeklerinde üç önemli ilaç madde var…GLUTATYON ,LECTİN ve QUERCETİN….Glutatyon son önemde kapsül olarak alınması çok moda olan bir madde ki, bedenimizin oksitleyici etkilere karşı en önemli savunma mekanizmalarından.

Bamyada fazlaca olmakla birlikte birçok gıdada azar azar var ve ben ‘’hap hakkımızı’’ gerçek ilaçlarda besinlerle alamayacağımız bitkisel takviyelerde kullanmamız gerektiğini düşünüyorum .Glutatyon hücrelerimizi oksitlenmeye karşı güçlü bir şekilde koruyor.

Özellikle karaciğer ve beyin koruyucu etkisine dair önemli bilimsel veriler var. LECTİN meme kanserine karşı koruyucu olduğu bilimsel olarak gösterilmiş bir madde .QUERSETİN ise akciğer ,mide, bağırsak, prostat kanserine ve lenfomalara karşı koruyucu.

Çekirdekler aynı zamanda demir, fosfor ,bakır, K vitamini ve sürpriz bir şekilde protein içeriyor. Vejetaryenler bamya yemeğindeki iri çekirdekleri nohut veya yeşil mercimekle buluşturduğunda ‘’kıymalı bamya ‘’kadar protein içeriğine sahip bir yemek tüketebilirler.

Tabii bu da iri bamyalar için geçerli, küçük bamyaların protein içeriği daha düşük. Tarihi antik mısır dönemine hatta daha eskilere dayanan bu sebzeye KLEOPATRA ‘nın çok düşkün olduğu söyleniyor.

Bir küçük kase bamyadaki çözünebilir bitkisel lif, günlük lif ihtiyacının % 80 ‘ini karşılayacak düzeyde hem bağırsak çalışmasını artırması için çok yardımcı hem de kan şekerini dengeleyici bir unsur. Ancak bamyanın kan şekerini dengeleyici etkisi bununla da sınırlı değildir. İçerisinde Peankreasın insülin salgılamasını aktive eden ve hücrelerin insüline hassasiyetini arttıran moleküller keşfedildi.

Bamyayı çoğunun sevmeyip de ona ‘’ sümüklü bamya ‘’ demelerini sağlayan  bamyadaki jelimsi reçineli maddelerin bağırsakta istenmeyen kötü kollestrolü ve yağları yapıştırma etkisi var. Bunları yapıştırıp dışkı ile atılmalarını sağlıyorlar. Böylece düzenli tüketimde kandaki kötü kollestrol düşerken ,iyi kollestrol de artıyor…Şifa olsun…

( Dr .Elif Güveloğlu’ nun araştırmalarından alınmıştır…)

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.