MUCİZE HARİTACI…PİRİ REİS

Yayınlama: 24.07.2024
Düzenleme: 15.07.2024 13:54
A+
A-

Amerika kıtası yeni bulunmuşken, akıllı telefonlar ,bilgisayarlar, elektronik hiç bir iletişim aracı ve duyarlı ölçüm cihazları yokken…hatta ve hatta telgraf bile yokken Piri Reis dünya haritası günümüz kıta karalarını inanılmaz doğru bir şekilde çizmiştir.

Piri Reis Osmanlı İmparatorluğunun en ünlü denizcilerinden ve kartograflarından biridir. Asıl adı Ahmed Muhiddin Piri olan, Piri Reis  1465-1470 yılları arasında Gelibolu da doğmuştur. Denizcilik kariyerine amcası Kemal reis in yanında başlayan Piri Reis zamanla büyük bir denizci ve haritacı olarak ün kazanmıştır.

Piri Reis in en önemli eseri 1513 yılında çizdiği ve günümüze sadece bir kısmı ulaşabilen Dünya Haritasıdır. Bu harita o dönemin coğrafi bilgilerini ve keşiflerini içermesi bakımından büyük bir değere sahiptir. Haritada Güney Amerika’nın Doğu kıyıları ,Afrika’nın batı kıyıları ve Avrupa’nın güney kıyıları oldukça detaylı bir şekilde yer almaktadır.

Piri Reis haritasını oluştururken eski ve yeni dünya haritalarını ve özellikle Kristof Kolomb ‘un haritasını kaynak olarak kullanmıştır. Bir diğer önemli eseri ise ‘’Kitab-ı Bahriye’’ dir. Bu eser denizcilik üzerine yazılmış bir klavuz kitabıdır. Akdeniz’in çeşitli limanları, adaları ve kıyıları hakkında detaylı bilgiler içermektedir. Kitap dönemin denizcilik bilgisini ve Piri Reis in tecrübelerini aktarması açısından büyük bir öneme sahiptir

Piri Reis sadece bir denizci ve haritacı olarak değil aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğunun deniz gücüne önemli katkılarda bulunmuş bir komutan olarak da tanınır. Onun çalışmaları hem dönemi hem de sonraki nesiller için büyük bir miras bırakmıştır.

Piri Reis 1554 yılında idam edilmesine rağmen eserleri ve mirasıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır .Bu gün Piri Reis in haritaları ve kitapları  coğrafya ve denizcilik tarihinin en önemli belgeleri arasında yer almaktadır.

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.