Mecliste ‘Çatı’ formülü

Mecliste ‘Çatı’ formülü
Yayınlama: 11.06.2023
A+
A-

TOROS – Deva, Gelecek ve Saadet Partisi’nin kuracağı ortak grup için “Çatı parti” formülü ağırlık kazandı. Deva ve Gelecek Partisi’nin birleşmesi de gündemde

14 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden Meclis’e giren Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi’nin grup kurmak için yürüttüğü görüşmeler devam ediyor.

Çatı partiye katılacaklar

14 Mayıs tarihinde yapılan parlamento seçimlerinde AKP, CHP, Yeşil Sol, MHP ve İyi Parti mecliste grup kurmaya hak kazandı. Grupların kurulması ile birlikte bir süredir Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin de altıncı grubu kurmak için bir dizi görüşmeler gerçekleştiriyordu. Artı Gerçek’in edindiği bilgiye göre, yeni kurulacak grubun hangi partilerden olacağı konusunda henüz bir uzlaşı sağlanamadı. Parti yöneticileri “Çatı Parti” formülü üzerinde duracak. Buna göre yeni bir parti kurulacak ve bu üç partiden seçilen 35 milletvekili ortak çatı partisine katılacak.

Dönüşümlü grup toplantısı

Yeni kurulacak grubun henüz hangi partiden olacağı konusunda uzlaşılmazken, Grup Başkanlığı, Başkanvekillikleri ve İhtisas Komisyon üyelikleri partiler arasında bölüşülecek. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu dönüşümlü olarak haftalık grup toplantılarında konuşacak.

1 Ekim’e kaldı

Meclis iç tüzüğünün bu duruma engel olmadığı belirtilirken, şu anda genel başkan yardımcıları düzeyinde süren görüşmeler olgunlaşınca genel başkanlar bir araya gelerek pürüzleri giderecek. Ancak yeni grup oluşumu, parlamentonun açılacağı 1 Ekim tarihine kaldı. Öte yandan ortak grup kararının, Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nin birleşmesiyle sonuçlanabileceği de kulislerde konuşuluyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.