MAKEDONYANIN İKİNCİ RESMI DİLİ TÜRKÇE OLDU

Yayınlama: 02.01.2023
A+
A-

Herkes Türkiyeye yerleşecek değil ya…,
Balkanların en küçük ülkelerinden olan komşumuz Makedonya Türk nüfusuyla dikkat çekerken ilginç resmi bir karar geldi.Ülkenin ikinci resmi dili Türkçe oldu.
Binlerce Türk ün yaşadığı Kuzey Makedonyanin Vasilova kentinde artan Türk nufusuyla Türkçe ikinci resmi dil olarak kabul edildi.Bu kararla birlikte kuzey Makedonyada Türkçe nin resmi dil olarak kullanıldığı belediye sayis 9 a yükseldi.
Kuzey Makedonyada Makedonca ve Arnavutca resmi dil.Ulkede binlerce Türk yaşıyor. Türk nufusu daha çok “ÜSKÜP ,İSTİP VE GOSTİVAR ” gibi kentlerde çok yaygın.
Kuzey Makedonyada yaşayan Türklerin haricinde,her yıl Turkiyeden binlerce Türk vatandaşı bu ülkeye göç ediyor.
Ülkede binlerce Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Üstelik bu şirketlerin büyük bir bölümü Turkiyedeki devlere ait şirketler.
İrili ufaklı yüzlerce Türk şirketinin faaliyet gösterdiği
Kuzey Makedonyada da Türklerin ana dilde eğitim hakkı bulunuyor.
Kuzey Makedonyada faaliyet gösteren Türk partileri de iktidar ortağı. O Partilerden biri Enes İbrahim liderliğindeki TÜRK HAREKET PARTİSİ diğeri ise Beycan İlyas in liderliğindeki Türk Demokratik Partisi.
Kuzey Makedonyadaki Türk toplumu ülkenin kurucu unsurlarından
Vasilevo belediye meclisinde alınan bir kararla Türkçe, Makedonyanın ardından ikinci resmi dil olarak kabul edildi.
Karar 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.Karar ülkede düzenlenen geçtiğimiz yıl nüfus sayımında şehirde yaşayan Türklerin nüfusunun % 20 yi artmasıyla alındı .

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.