KUTSAL ZEYTİN…GÜZEL İNCİR
Zeytin ve incir ağacını bilimsel olarak ele alırsak, zeytin ve incir doğaya ters çalışır.Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken zeytin ve incir ağaçları karbondioksit salınımı yapar.Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken incir ve zeytin oksijen verir.
İncir ağacı yapraklarını döker ama zeytin ağacı yapraklarını hiç bir zaman dökmez. Zeytin ağacı devamlı oksijen salgilamaktadir.Bu durum İTALYA ile EDREMİT körfezinde kendini daha net gösterir. Zeytin ağacı geceleri oksijen verirken bir yandan da,sabaha kadar atmosfere iyot saçan denizimiz ve Kaz dağlarından gelen temiz hava ile karışan bir havamız bulunmaktadır.Tan yeri agarirken deniz kıyısından gozlendiginde bu durum bir sis veya bulut olarak göze çarpar.
Zeytin ağaçları ile incir ağaçları aynı dönemde meyve verir.Bu dönem zeytin sineginin üretmeye başladığı zamanlardır.Zeytin sineginin zeytin ağaçları ve zeytin meyvesine zarar vereceği dönemlerde iyice olgunlaşan incir ağaçlarının meyveleri bal dökmeye başlar. İncirin balı zeytin sinegine cazip gelir,ve zeytin yerine incir meyvesini tercih ederler.Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerin üzerine çeker.Incir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür.
Mübadele öncesinde Ege kıyılarında yaşayan Rumlarin zeytin bahçelerine 3-5 ağaç incir dikenlerini nedeni budur.
Oysa bizim yeni nesil zeytin üreticilerimizin bir çoğu bu gerçeği bilmedikleri için zeytin bahcelerindeki yüzlerce incir ağacını sinek topluyor diye kesmişler ve odun yapmışlar…
Bunun sonunda da zeytin sineği başta olmak üzere zeytin zararlısı uçkunlar çoğalmıştir.