Koç: Kozan Çarşısı Yıllardır Öksüz Kaldı 

Adana’nın Tarihi Kozan Çarşısı Esnafılar Toros Tv mikrofonlarına konuştu.

Koç: Kozan Çarşısı Yıllardır Öksüz Kaldı 
Yayınlama: 30.04.2024
Düzenleme: 29.04.2024 16:45
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Melisa Karmış – Adana’nın en eski çarşılarından biri olan Tarihi Kozan Çarşısı’nın esnafları Toros Tv mikrofonuna konuştu. Kozan Çarşısı’nın çevre düzenlemesi ve trafik gibi sorunlarından yakınan 32 yıldır Kozan Çarşısı esnafı olan Ferit Koç; “Kozan Çarşısı yıllardır öksüz kaldı, Yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekmektedir.” dedi.

Adana’nın geçmişten günümüze kadar uzanan tarihiyle en bilinen çarşılarından biri olan Tarihi Kozan Çarşısı’nın esnafları Toros Tv mikrofonlarına konuşarak istek ve taleplerini ilettiler. İçerisinde gıda ürünlerinden nalburiyeye, giyim ürünlerinden tarım ilaçlarına kadar birçok farklı ürünün bulunduğu Kozan Çarşısı’nın esnafları neredeyse 50 yıldan fazla geçmişe sahip bu çarşı için artık çevre düzenlemesi ve yerinde dönüşüm istiyor.

Kozan Çarşısı’nda yapılacak yerinde dönüşümün ve düzenlenmelerin Kozan Çarşısı’nın müşteri sirkülasyonu ve turist ziyaretleri açısında son derece önemli olduğunun dikkatini çeken 32 Yıldır Kozan Çarşısı Esnafı Ferit Koç sözlerine şu şekilde devam etti; “Kozan Çarşısı’nda 30 yıldan fazla süredir esnaflık yapıyorum. Bu 30 yıl içerisinde Kozan Çarşısı’nda hiçbir değişiklik maalesef ki olmadı. Çarşımızın yıllar içerisinde gelişmesi gerekirken burası sürekli bir gerileme yaşıyor.  Kozan Çarşısı resmen kaderine terk edildi. Biz esnaflar burada kimsenin hakkına girilmeden kimseyi mağdur etmeden yerinde dönüşüm yapılmasını talep ediyoruz. Burada ciddi bir çevre düzensizliği var. Çarşı’nın hemen yanında ki dere yatağından son derece kötü bir konu yayılıyor. Bu müşterileri ve bizleri inanılmaz rahatsız ediyor. Sokaklar çok dar ve trafiğe açık olduğundan burada vatandaşlar arasında kavga boyutunda sorunlar yaratıyor bu konu. Burası eski bir tarihe dayanan ve 7’den 70’e herkesin aradığını bulabileceği bir çarşıdır. Ama bu şekilde hem müşteriler hem de buranın esnafı mağdur ediliyor. Adana’nın tarihini yansıtan bu çarşıya sahip çıkılmalıdır. Burada yapılacak çevre düzeni ve yenilikler hem esnafları rahatlatırken hem de burada yeni müşteri sirkülasyonu oluşturup belki turistlerin bile uğrak noktası olacaktır. Tarihi Büyük Saat’e yapılan düzenleme gibi bir düzenlemede buraya yapılsa bu çarşı için çok güzel bir gelişme olacak. Yüreğir’in yeni Belediye Başkanı Sayın Demirçalı yerinde dönüşüm konusu üzerinde bizi umutlandırdı. Bu sebeple yetkililerin bir an önce bu konuyla yakından ilgilenmesini talep ediyoruz. Adana’nın tarih kokan bu çarşısı tarihine terk edilip öksüz kalmamalıdır.”

“ÇÖP KONTEYNIRI OLMADIĞINDAN ÇÖPLER YOLLARA ATILIYOR”

Kozan Çarşısı’nın rutin sorunlarına değinirken temizlik ve çöp konteynırı sorununu ele alan Kozan Çarşısı Esnafı Ferit Koç, çarşıya yakın bir çöp konteynırı olmadığı için çöplerin sokak kenarlarına bırakılmak zorunda kaldığını vurguladı. Koç, “Kozan Çarşısı’nın rutin çevre düzeni ve trafik sorunu yanı sıra maalesef ki temizlik problemi de bulunmaktadır. Maalesef ki sokaklar da büyük çöp konteynırları olmadığından vatandaşlar da esnaf da çöplerini sokak kenarlarına bırakmak zorunda kalıyor. Bu da çarşımız için kötü bir görüntü oluşturuyor. Çöpler hem sokakları işgal ederken hem de alışveriş için gelen müşteriler olumsuz boyutta etkiliyor. Ayrıca sokağın temizliğinden sorumlu temizlik görevlisi de çok az sayıda bulunmakta. Böyle olunca görevliler temizlik konusunda da eksik kalıyor. Yetkili makamların bu konu da acil bir şekilde çalışmalar düzenlemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“KALDIRIM İŞGALİ ARTIK YOL İŞGALİ BOYUTUNA GELDİ”

Tarihi Kozan Çarşısında 50 yıldır esnaflık yapan ve geçimini yıllardır buradan sağlayan Abdurrahman Akkaş ise çarşıda ki kaldırım işgalinin artık yol işgali boyutuna geldiğinin altını çizdi. Akkaş, “50 yıldan beridir Kozan Çarşısı’nda esnaflık yapıyorum. Çevre düzenlemesi, dere kokusu, temizlik gibi sorunların yanı sıra buranın en büyük sorunlarından biri ise kaldırım işgalidir. Burada ki kaldırım işgali neredeyse yolu işgal edecek boyuta geldi. Hal böyle olunca çarşıyı ziyaret eden müşteriler ise bu konudan şikayetçi olmaya başladırlar. Yolun araç trafiğine açık olmasından ötürü de yol ve kaldırım işgali konusu bizleri ve müşterileri rahatsız ediyor. Ben daha önce bu konu da zabıtaya başvurdum fakat olumlu bir cevap alamadım. Yetkililerin bu konuya hızlıca müdahale etmesini istiyoruz. Kozan Çarşısı’na yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte bu konunun da aşılacağına inanıyoruz. Kozan Çarşısı pek çok Adanalının uğrak noktasıdır. Bu geçmişten günümüze hep bu şekilde olmuştur. Müşterinin her aradığı ürünü son derece uygun fiyatlı bulduğu son derece fonksiyonel olan bu çarşının yetkililer tarafından yabana atılmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.