KİŞİLİK SIFIRLANIRSA GERİYE NE KALIR?

Yayınlama: 09.06.2023
Düzenleme: 01.06.2023 13:24
A+
A-

Teminat mektuplarını sisteme giren gümrük memuruna çok cazip bir teklif yapılmıştı. İyi bir araba ve iyi bir ev vaat edilmiş, ayrıca bütün kapıların açılacağı ve terfi edebileceği söylenmişti. Memur:

-Peki bu ne karşılığında olacak? diye sordu:

-Sadece bir sıfır karşılığında. Teminat mektubunu sisteme geçerken on milyona sadece bir sıfır daha ekleyeceksin, hepsi bu.

-Peki bu sıfır, aynı zamanda benim kişiliğimi, şerefimi, ilkelerimi, erdemlerimi sıfırlamayacak mı?

-Sıfırlanan değerler çok soyut olduğundan bunları kimse görmeyecektir, ama makamını, şatafatını, arabanı, evini herkes görecek ve itibarın artacaktır.

-Ama kişiliksizliğimi, ilkesizliğimi, şerefsizliğimi, erdemsizliğimi kimse görmese bile ben göreceğim. Kendimi sıfırlayacağıma bu kirli imkanları sıfırlarım daha iyi. Bir vitrin mankeninin her tarafına altın ve elmas taksan, ona ne faydası olur?
**
Platon, “Zenginlik ve erdem bir terazinin iki kefesine konulmuş ağırlık gibidir. Birinin yükselmesi mutlaka diğerinin alçalmasına yol açar. Hayatta göreceğiniz iş ne olursa olsun, erdem olmayınca elde edeceğiniz her şeyin, yapacağınız her işin sonunda utanç ve kötülük vardır” der.

Albert Camus, “Dünyanın en eski mesleği kendini satmaktır. Bunu fahişelikle karıştırmak da bir o kadar eski bir yanılgıdır” der.

Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan roman yazarı Orhan Kemal (1914-1970) beğendiğim yazarlardan biridir. Bu beğeni sadece eserlerine yönelik bir beğeni değildir. Çeşitli kaynaklardan okuduğum kadarıyla dik duruşu, dürüst oluşu, fakrı zaruret halindeyken bile kimseye ödün vermemesi, doğru bildiği yolda doğru yaşamasıdır.

Zamanında Orhan Kemal’e çok cazip tekliflerde bulunmuşlar. Dönemin egemenleri “Sen yazdığın eserleri bastırmadan önce birileri onları bir gözden geçirseler, duruma göre bunun ardından senin apartmanın mı olsun, villan mı olsun, araban mı olsun, bunların hepsi sana serbest olacak.” demişler. Ama o yoksulluğa razı olup değerlerinden vazgeçmeyen namuslu bir yazardır. Bu teklifler karşısında Orhan Kemal kafasını gösterip “Bu satılık değil” demiştir.

Durdu Güneş’ten alıntıdır

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.