Kaya, “Emekliler İntibak Yasası’nı bekliyor”

Kaya, “Emekliler İntibak Yasası’nı bekliyor”
Yayınlama: 04.08.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Gazetemiz Toros’a emeklilerin güncel sorunları ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, “Bizim tek isteğimiz emeklilerimizin refahı, yaşam standardının yükseltilmesidir.”dedi.

TOROS GAZETESİ’NE TEŞEKKÜR

Toros Gazetesi Kurucusu Erden Arat ve Gazetemiz Genel Koordinatörü İnci Yılmaztürk’ün ziyaret ettiği Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, emeklilerin genel ve yerel anlamda birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti.Gazetemiz ekibine teşekkür eden Başkan Kaya, “Bugüne kadar emeklinin sesi, gözü kulağı olan, her sorunumuzu dile getiren Toros Gazetesi Kurucusu Erden Arat ve İmtiyaz Sahibi Işıl Arat başta olmak üzere, tüm ekibe emeklilerimiz adına teşekkür ediyoruz.”diye konuştu.

“KONUT ÖDEMELERİ EN FAZLA 800 LİRA OLMALI”

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, emeklinin ev sorununun önemli bir konu olduğuna vurgu yaparak, “Sayın Cumhurbaşkanımız Kabine’yi toplayarak, şehitlere, gazilere, dul ve yetimlere, dar gelirliler ile emeklilere ev müjdesi verdi.Ev müjdesi verilen bu kardeşlerimizin çoğu emeklilerimizin çocukları.Bu kategoride emeklilerimize öncelik verilirse, ev konusunun içinden rahatlıkla çıkılabilir.Burada bizim aklımıza bir konu takıldı, bunu sosyal medya aracılığı ile de paylaştık.Sizin aracılığınız ile de paylaşmak istiyoruz.Sayın Cumhurbaşkanımız kira öder gibi, herkesin ev sahibi olacağını söyledi.Biz Adana için kira fiyatlarından örnek verecek olursak; Kentimizde en düşük ev kirası 1500-2000 lira civarında oldu. Emeklinin ev sahibi olmak için aylık olarak bu ödemeyi yapması imkansız. Emeklimizin gücü aylık olarak en fazla 800 lirayı ödemeye yeter.Emeklilere uzun vadeli, düşük ödemeli bir tablo çıkarılması gerekiyor.Vadenin uzatılacağı konuşuluyor, ödemeler de düşürülürse, hepimiz memnun oluruz.”dedi.

“ADANA’DAN 10 BİN EMEKLİNİN EV TALEBİ VAR”

Adana’dan yaklaşık 10 bin emeklinin ev sahibi olma talebi ile kendilerine ulaştıklarını söyleyen Başkan Kaya, “Türkiye genelinde konutta emeklilerimize yüzde 25 gibi bir kontenjan veriliyordu.Bizim talebimiz ise yüzde 50 oranındaydı.Şu anda yüzde 40’ları görmeye başladık.Konut konusunda bizden liste istediler, biz de bir talep listesi oluşturup gönderdik.Şu anda Adana’da yaklaşık 10 bin emekli ev istiyor. 10 bin evi yapsınlar, emeklimize teslim etsinler.Biz bunun garantisini veriyoruz.Yeter ki ödemeleri emeklinin ödeyebileceği şekilde olsun.Ayrıca sadece Sarıçam gibi tek bölgede değil, farklı bölgelerde de olsun.Mesela Çukurova İlçemizde de yapılırsa, talebin daha da yoğunlaşacağını düşünüyoruz.Arsanın olmadığını belirttiler ama arsanın da olduğunu gördük.”diye ifade etti.

“İNTİBAK YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALIDIR”

En düşük emekli maaşının 3500 lira yapıldığını hatırlatan Başkan Kaya, “Yılbaşına kadar önümüzde yaklaşık 6 ay gibi bir süre var. Sayın Cumhurbaşkanımız da emekli maaşının asgari ücrete göre endeksleneceğini söylemişti.Emeklilerimizin maaşları arasındaki makas giderek artıyor.Bununla ilgili de İntibak Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerekiyor. Prime dayalı maaş artışı da daha adil bir şekilde olur.Ayrıca emeklilerimiz bu yıl iki bayramı da buruk bir şekilde geçirdi.Ramazan Bayramı’nda verilen ikramiyeden sonra, ikramiyelerin Kurban Bayramı’nda artmasını bekledik.Maalesef ki o da olmadı. Umudumuz yılbaşına kaldı, inşallah yılbaşında emekli maaşlarının artmasıyla, ikramiyeler de en az asgari ücret seviyesine çekilir.Emekli hiçbir şeyi görmüyor, bilmiyor diye düşünüyorlar.Oysa ki 13,5 milyon emekli her şeyi görüyor, her şeyi biliyor.Emeklimiz birlik, beraberliği sağlarsa her yerde istediğini yaptırır.İstediğini iktidar yapar, istediğini iktidardan düşürür.”diye konuştu.

“KAMU BANKALARI DA PROMOSYONU YÜKSELTMELİDİR”

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Merkezi’nin, Genel Başkan Satılmış Çalışkan öncülüğünde emeklinin sorunlarını 14 madde halinde gerekli yerlere ilettiğini belirten Başkan Kaya, “Emekli artık bir dokun, bin ah işit halinden bıktı, usandı.Emeklinin temel olarak acilen çözülmesi gereken 3-5 tane meselesi var.Bunlar da çözülmeyecek sorunlar değil.Ayrıca emeklimiz şu anda aldığı promosyonlar nedeni ile, bir bankadan çıkıp, diğer bankaya gidiyor.Bazı özel bankalar, promosyonları 5 bin ile 7 bin 500 lira arasında yükseltti.Ancak kamu bankaları hala düşük promosyonlar vermeye devam ediyor.Özel bankalar gibi, kamu bankaları da emeklimize gereken kolaylığı sağlamalı, verdikleri promosyonları yükseltmelidir.”dedi.

“TÜM EMEKLİLER ÜCRETSİZ ULAŞIMDAN YARARLANMALIDIR”

Yerel yönetimlerden de taleplerinin bugüne kadar şahsi olmadığını anlatan Başkan Kaya, “Bizim tüm taleplerimiz emeklilerimiz için.Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar’dan öncelikli talebimiz, belediye otobüslerinden yaş sınırı aranmaksızın tüm emeklilerimizin ücretsiz yararlanması.Emekli derneklerine kayıtlı emeklilerimiz günün belirli saatleri içerisinde belediye otobüslerinden ücretsiz olarak yararlandırılsın.Zaten emekli işi olmadığı müddetçe dışarıya çıkamıyor.Konu ile ilgili gerekli görüşmeleri de devamlı yapıyoruz.Sıcak bakan, ilgilenen siyasilerimiz var.Yaklaşık 50 bin üyemizle hak aramaya devam edeceğiz.Biz yine de yanımızda olan belediye başkanlarımızdan Allah razı olsun, olmayanların da canı sağ olsun diyoruz.”diye konuştu. HABER:İNCİ YILMAZTÜRK

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.