HÜSEYİN…
Yıl 1936…Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bir grup öğretmen pikniğe giderler. Gezip eğlenirlerken keçilerini otlatan küçük bir çobanla karşılaşırlar, yanlarına davet ederler çay ikram ederler .Adını sorarlar küçük çoban ürkek cevap verir…’’HÜSEYİN’’
Öğretmenlerden biri okuma yazma bilip bilmediğini sorar…Bilmiyordur ve yaşı 12 dir.3 yaşında annesini 11 yaşında babasını kaybetmiştir…Bu öksüz ve yetim çocuğa yardım eden öğretmenler Onu Denizli’de parasız yatılı devlet okuluna kaydederler.
Olağan üstü zeki bir çocuktur. Matematik yarışmasında birinci olur öğretmeni ona kitap armağan eder. O gece kitabı okuyup bitirir ve ertesi gün kitabı veren Fen bilgisi öğretmenine giderek şöyle der. -Bu kitapta eksik var…
Öğretmen çok şaşırır. Hüseyin’in eksik var dediği kitap ‘’Görecelik teorisi’’ ni anlatmaktadır. Hüseyin bu teorinin önemli bir parçasının kitapta bulunmadığını fark etmiştir. Fen öğretmeni konuyu İstanbul Teknik Üniversitesindeki hocası Fizik Profesörü Nusret Kürkçüoğluna mektupla bildirir ve şu yanıtı alır. -Hüseyin liseyi bitirince yanıma gelsin.
Albert Einstein ‘ e uzanan yol…Hüseyin aynen öyle yaptı. İTÜ Elektrik Mühendisliğinde okumaya başladı. Ancak yaptığı projeleri ve çalışmaları hocaları dahi anlayamıyordu.1952 de Yüksek Elektrik mühendisi diplomasıyla bir gazetenin yaptığı kampanya ile toplanan parayla ABD ye gitti.
Boston’daki Massachusetts Teknoloji Entitüsünde (MİT) Profesör Morse un karşısına geçti. MİT de tez konuları genellikle 5 ile 9 yıl gibi bir sürede bitirilebiliyordu ancak Hüseyin 3 ay sonra Morse un karşısındaydı. Ve tezini bitirmişti.2 yıl sonra Princeton Üniversitesine başvurdu ve orada dahi fizikçi Albert Einstein in öğrencisi oldu.
Bir kaç yıl sonra Boston’a dönüp icatları destekleyen bir firmada çalışmaya başladı. Büyük buluşunu 1960 ların başında yaptı…’’Sesle kumanda edilen bilgisayar’’
Ve Einstein in kuramına karşı Hüseyin’in’’ Kütle Çekim Kuramı’’ da literatüre girdi.
Bu gün dünyada çok yaygın olarak kullanılan ‘’SİRİ’’, ‘’GOOGLE’’, ‘’NOW’’, ‘’CORTANA’’ gibi sesli komut sisteminin mucididir…
Profesör doktor HÜSEYİN YILMAZ Ocak 2013 de yaşamını yitirdi.