HANIMLAR KIŞ HAZIRLIĞINIZI YAPTINIZ MI !

Yayınlama: 24.10.2024
Düzenleme: 23.10.2024 16:52
A+
A-

Adana da adettendir, mevsim Eylüle döndü mü Adanalı hanımlarda bir telaştır başlar.Kışlık erzak hazırlamaya başlarlar.Neler neler yaparlar.

Öncelikle Kırmızı biber salçaları için çuvallar dolusu biberler alınır, tertemiz bir güzel yıkanır .Yerlere savan serilip eş dost ve komşularla imece yapılarak  biberlerin çekirdekleri temizlenilir.Aynı günün akşamı biber çekici çağırılıp biberler bir güzel salçalık olarak çekilir.Çekilen biber salçalarına kaya tuzu atılıp karıştırılır, büyük sinilere ya da tepsilere dökülerek damlara çıkarılır ve Adananın kızgın güneşinde  kurumaya bırakılır.

Sıra gelir domateslere, bir ya da iki kasa domates alınır.(Şunu da ekleyelim her bir kasa domates 22 ya da 25 kilo civarındadır)Alınan domatesler yine tertemiz yıkanır kabukları soyularak doğranır ,tencereye konulur biraz tuz atıp kaynatılır.Kaynadıktan hemen sonra domatesler sıcak olarak cam kavanozlara konulur ağızları sıkıca kapatılarak ters çevrilip bir bezin üzerine konulup soğumaya bırakılır.Konserve yapılan domateslerin kabukları bir kovaya doldurulur içine az tuz atılarak güneşe 2 gün konulur .İyice yumuşayan kabuklar kevgirden geçirilerek sıvıları alınır tepsilere konulup güneşte kurumaya bırakılır.Böylelikle domates salçası da yapılmış olunur.

Çökeleğe gelince… Çökelekler evin ihtiyacına göre 15  veya 20 kilo civarı alınır.Büyük bir siniye dökülür.İçerisine pul biber,kekik biraz da tuz konulup iyice yoğurulur.Yumuşayan çökelekler köfte gibi yapılıp içine bez serilmiş tepsilere dizilir ve güneşe çıkarılıp kurumaya bırakılır.

Sıra gelir reçellere, genelde ayva ağırlıklı olmak üzere Adana da çilek, şefali, erik, vişne ve de turunç kabuğu reçelleri yapılır.Kaynatılıp pişirilen reçeller  damlarda veya balkonlarda tenceresiyle çıkarılarak  3 veya 5 gün de güneşte pişirildikten sonra kavanozlara konulur.

Yeriniz uygunsa damlarda meyve kurusu da yapılır…Üzüm, Elma, Erik ,İncir kurutulanların başında gelir.

Turşuya gelince ,pazardan kornişon salatalık ,ajur,lahana, yeşil küçük biberler ve kelek denilen mini ham kavunlar alınır. İyice yıkanıp bıçağın ucuyla çizikler atılır ve kavanozlara konulur.Ayrı bir kapta bol su, kaya tuzu, sirke, limon tuzu karıştırılarak eritilir doğranmış sarmısaklarla birlikte kavanozlara turşu malzemelerinin üzerine dökülür, içine ek olarak da kabuğuyla dilimlenmiş limonlar konulup kapakları kapatıır.

En son yapılan erzak genelde yeşil ve siyah zeytindir…Çünkü sonbaharda olgunlaşan zeytin ağaçlarının zeytinlerinin lezzetli olmaları için mutlaka birden fazla yağmur geçirmesi lazımdır.Geçen yağmurlardan sonra zeytin alımları olur.Adana ve yöresinin en çok tercih ettikleri yeşil zeytin türü Sarı Ulak dır.İkinci tercih de genelde Gemlik zeytinleridir.

Alınan zeytinler evvela bir tokaçla kırılıp cam ya da plastik büyük kavanozlara konulur. Üzeri su doldurulur.Ya bir ya da iki gün her gün 2-3 defa suyunu değiştirmek şartıyla zeytinin sarı acı suyu alınır.Daha sonra tuzlu su yapılır, içerisine biraz da limon tuzu konularak zeytin bidonlarına dökülür.Kapakları kapatılıp serin bir gölge yere konulur…

Ve sonuç…kışlıklarınız hazırdır…Afiyet olsun.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.