DÜNYADAKİ TÜM MAHKEMELERDE NEDEN ELİ TERAZİLİ KADIN RESMİ VARDIR ?…
Dünyanın neresine giderseniz gidin mahkemelerin hepsinin duvarında aynı resim vardır.
Bir gözü kurdeleyle kapalı eli terazili güzel bir kadın resmi…
Hukukun tarihi Antik Yunan uygarlığı ile başlar…
Roma hukuku genellikle Roma şehrinin kuruluş tarihi olarak kabul edilen M.Ö 753 yılından Doğu Roma İmparatoru Justinianus un 565 yılında ölümüne kadar geçen süre içinde Roma da ve Roma egemenliği altındaki ülkelerde uygulanmış olan hukuktu.
Roma İmparatorluğu zamanında İmparator Sezar ın başta olduğu bir dönemde bir Filozof Romanın en güzel caddesine bir ofis açar…
Filozof aynı zamanda Avukattır.
Kapının üzerine şöyle yazdırır ‘’Adalet isteyen buraya gelsin ‘’Rölyefi yazan sanatkar Filozofa gelir ve bir eksik olduğu, kapının kenarına bir kılıç kabartması işlemek istediğini söyler .Kızan Filozof ona…
-İstersen diğer tarafa da Jül Cezar ın heykelini dikelim kapıya .Kapıya da iki piyade koyduk mu, hak arayanı asker yaparız…der ve devam eder.
‘’’-Saçmalama be adam, burası Senatonun askerlik şubesi mi ?…Sen bana Romanın en güzel kadınının rölyefini yap ve eline bir terazi tutuştur…Bir gözü kapalı bir gözü açık olsun…
Peki der sanatkar…’’-Kadını anladım fakat neden bir gözü kapalı ? diye sorunca Filozof…
-Açık göz adaleti, kapalı göz yargıyı temsil ediyor da ondan. Adaleti kör olan bir mahkemenin hukuku da olmaz. !…Adaletin gözü açık ,yargının gözü bağlı olacak . Kimin sefil kimin soylu olduğuna bakılmayacak. Adalet herkese eşit dağıtılacak…
Adaletli günler dileğiyle….