CHP’li Şevkin’den öğretmenler için araştırma önergesi

CHP’li Şevkin’den öğretmenler için araştırma önergesi
Yayınlama: 23.11.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de atanamayan öğretmenlerin maddi-manevi büyük sorun yaşadığına dikkat çekti. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Araştırma Önergesi sunan Dr. Şevkin, “Ülkemizde bir çok atanamamış öğretmenimizin intiharına tanık olduk ve üzüntüye boğulduk” dedi.

“MAĞDURİYET GİDERİLMELİDİR”

Atanamayan öğretmenlerin yanı sıra ücretli öğretmenlik adı altında yaşanan derin travmaya da dikkat çeken Dr. Şevkin, “2004 yılında hayata geçirilen ücretli öğretmenlik kavramı mağduriyetleri de beraberinde getirmiştir” diye konuştu. TBMM’nin atanamayan öğretmenler, ücretli öğretmenler ve hak ettiği halde sözleşmeli öğretmenlik statüsüne geçemeyen tüm öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesinin yanı sıra yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurmasını teklif eden Dr. Şevkin, ayda sadece 16 gün çalıştırılabilen ücretli öğretmenlerin maaşının asgari ücretin de altında olduğuna dikkat çekti.

USULSÜZLÜK VAR”

AKP hükümetinin geçmiş dönemlerde ek ders ücreti karşılığında SGK prim gün sayısı en az 540 gün olan ücretli öğretmenlerin sözleşmeli olarak atanacağına ilişkin ilan açtığını ve 10-15 yıl ücretli öğretmenlik yapıp bu hakkı elde edenleri KPSS puanı ile engelleyip kendilerine yakın olan, 2 – 3 yıl çalışıp prim sayısı 30 gün üzerinden yatan ücretli öğretmenleri atadığını kaydeden Dr. Şevkin, “Ücretli öğretmenlerin aylık sigorta prim gün sayıları en fazla 16-17 gün yatırılmaktadır ancak bu uygulama geçmiş yıllarda iller bazında farklılıklar göstermiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), bazı illerde 30 gün, bazı illerde ise 16 gün prim yatırdığı öğretmenler olduğu gözlenmiştir” ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU TALEP ETTİ

Dr. Şevkin, MEB’de yapılan bu usulsüzlüğün düzeltilmesi, hak ettiği halde sözleşmeli öğretmenlik statüsüne geçemeyen öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesinin yanı sıra atanamayan öğretmenlerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesi amacıyla Anayasa’nın 98 ve içtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını talep etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.