BÜYÜK İSKENDER VE ARİSTO
Büyük İskender Antik dünyanın en büyük fatihlerinden biri olarak biliniyor. Öte yandan onun başarısının ardında önemli bir isim vardı Aristo…
Büyük İskender ve Aristo’nun ilişkisi dünya tarihinin en etkileyici öğrenci öğretmen ilişkisidir .İskender’in zihinsel gelişiminde en belirleyici rolü oynayan Aristo oldu.
Aristo İskender’e Felsefe, Bilim ve Sanat değil aynı zamanda liderlik ve strateji konularında da ilham verdi. Aristo’nun eğitiminden geçen İskender’in fethettiği topraklarda kültürel bir miras bırakmasını sağladı. Bunu da İskender’in yanında götürdüğü bilim adamları Felsefeciler ve Sanatçılar sağladılar. Gittiklerin yerin kültürüne adetlerine saygı gösterdiler ama beraberlerinde de Helen (Yunan) kültürünü götürdüler. Aristo’nun öğretileri İskender in yönetim tarzında etkili oldu. Onun sadece bir fatih değil aynı zamanda bir kültür elçisi olmasını sağladı.
İskender fethettiği yerlerde yerel kültüre saygı gösterdi ama Helen kültürü gittiği her yere yayıldı. Asya seferi sırasında yaptığı kimi gözlemler ve topladığı materyalleri hocası Aristo ‘ya gönderiyordu.
Girdiği hiç bir savaşta mağlup olmamasından ötürü bir çok askeri liderin kendilerini kıyasladıkları bir ölçü oldu. Dünya çapındaki askeri Akademiler hala İskender ‘in askeri savaş taktiklerini öğretmektedirler.
Mutlak gücü doruğuna ulaşmıştı. Lord Acton ‘’İktidar insanı yozlaştırır, mutlak iktidar ise mutlak surette yozlaştırır ‘’ sözü artık İskender için de geçerliydi. Dolayısıyla İskender’in şaşırması ve yozlaşması mümkündü. Öyle de oldu .İskender giderek sertleşti, hırçınlaştı ve beğenmediği her davranışı ağır bir şekilde cezalandırmaya başladı. Hekimin vermiş olduğu diyete uymadığı için ölen arkadaşı Hephaistion için zavallı hekim çarmıha gerdirtti.
Hayattaki bütün başarılarını ve dünyayı fethetmeyi 13 yıla sığdıran İskender, uzun içkili bir eğlencenin ardından bilinmeyen bir şekilde hastalandı 10 gün sonra henüz 32 yaşındayken öldü.