Barut, Emeklilere ayrımcılık Anayasa’ya da aykırı

Barut, Emeklilere ayrımcılık Anayasa’ya da aykırı
Yayınlama: 12.10.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emekliye 5 bin lira ikramiye verileceği ve çalışan emeklilerin de uygulamanın dışında bırakılmasına yönelik açıklamasına Meclis’te sert tepki gösterdi.

AKP’nin neden olduğu ekonomik kriz nedeniyle toplumun tüm kesimleri gibi emeklilerin de ocağına incir ağacı dikildiğini belirten Barut, “Emeklilerin sorunlarına kesin ve kalıcı çözüm üretmek yerine sadaka verir gibi 5 bin lira vermelerini, bunu da ekonomik yıkımdan kaynaklı çalışmak zorunda bırakılan emeklilerin kapsam dışında bırakılması kabul edilemez. Ayrıca bu Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı zaten. Çalışan emeklilerden destekleme primi kesilmesini kabul etmiyoruz. İşveren ve esnaf olarak görünen emekli çalışanlardan kesinti yapılmıyor. Çalışmak zorunda bırakılan emeklilerden de destekleme primi kesilmesin ve açıklanan ikramiye tutarı arttırılıp tüm emeklilere verilsin”dedi.

“ÇALIŞMAK ZORUNDA OLAN EMEKLİLERE AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda emekliler için söz alan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Bu anlamda görevimiz emeklilerin insan onuruna yakışan bir yaşam sürmelerini sağlamaktır. Bu gerçeğe rağmen maalesef emeklilerimizin yaşamı sıkıntı dolu. Derinleşen ekonomik kriz ortamında, artan döviz kurları, yüksek enflasyon ve fahiş zamlar nedeniyle emeklilerimizin yaşamı çok daha olumsuz etkilenmektedir. Emeklililerimizin içinde bulunduğu koşullar kabul edilemez. Bu çerçevede emekli aylıklarının insanca yaşam koşullarına getirilmesi, maaşlar arasındaki eşitsizlik, dengesizlik ve adaletsizliğin giderilmesi gerekiyordu. Bunu yapmayanlar şimdi dalga geçercesine emeklilere sadaka dağıtır gibi 5 bin lira ikramiye vermekle övünüyor. Üstelik ayrımcılık yapıp çalışmak zorunda kalan emeklilere bunu da vermiyorlar.”

“DESTEKLEME PRİMİ KESİNTİSİ İPTAL EDİLMELİDİR”

AKP’nin neden olduğu ekonomik karanlık nedeniyle çok sayıda emeklinin yaşama tutunmak ve geçinmek için çalışmak zorunda kaldığını bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti;
“Ekonomik kriz ocakları söndürdü. Yaşamlarını çalışarak geçiren emeklilerimiz rahat etmeyi beklerken AKP’nin yanlış politikaları sonucu patlayan ekonomik krizle iyice perişan oldu. Bu insanların çalışmak zorunda kalmasının, geçim derdine düşmesinin, çocuklarına ve torunlarına harçlık veremez hale gelmesinin nedeni AKP’nin politikalarıdır. Çalışan emeklilerimizden çalıştıkları her ay için SGK tarafından 3600 liradan fazla destekleme primi kesiliyor. Üstüne stopaj vergileri var. Esnaf ve işveren olarak çalışan emeklilerden bu kesinti yapılmıyor. Geçinmek için çalışan emeklilerden kesinti yapılmasına karar verenlerin tuzu kuru. Gariban çalışan emekliden ne istiyorsunuz. Kesintiyi tüm emeklilerden kaldırın. Vereceğiniz 5 bin liralık ikramiye tutarını da günün koşullarını gözeterek arttırın. Anayasaya aykırı olan tutumdan vazgeçin. İkramiyeyi tüm emeklilere verin. Ekonomideki yangını da artık söndürün, yanlışı kökünden sona erdirin.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.