ADANALILAR NASILDIR ?…

Yayınlama: 16.06.2023
Düzenleme: 12.06.2023 11:49
A+
A-

Kuzeyi Toros dağlarıyla ,güneyi Akdenizle çevrili bereketli toprakları olan ,01 plaka numarası karizmasına sahip, Kardan adam yapmayı bilmeyen ama kanallarda yüzen çocukları yaşadığı…Metre karesine 100 delikanlının düştüğü, Kızların bile delikanlı olduğu, ve ilkbahar aylarında portakal çiçeği kokan, RAKI festivalinin yapıldığı alkolü seven şehirdir ADANA…

Nüfusu 3 milyona yaklaştığı halde çevreden gelen göçler ve Suriyelilere karşın , anadan babadan atadan Adanalı olan hemi topu KARIŞIKSIZ KATIŞIKSIZ  75.000 Adanalının kaldığı bir şehirdir.

Adanalının DNA sında acı vardır. Hayatın kebabın, türkünün ve arabeskin acılısını sever, Adananın kadını da erkeği de lokmacıdır…yani GURME dir…yemeğin kralını yaptığı için yemeğin kralını yemek ister.

Darlıkta didinir, azla yetinir ,bollukta bölüşür ,kavgada hiç durmaz döğüşür.

Fedakardır, ağırdır ,harbidir, deli canlıdır.

Kafa dengidir .Beceriklidir, sabırlı ve yüreklidir. Yanındaki arkadaşını yalnız bırakmaz sonuna kadar savunur.

Erkeği de kadını da çıtkırıldım hanım evladı değildirler. Dobradırlar.  Kişiliğini ,yerini ,işini bilir. Haddini bilir. Bildirir.

Yanlışı affetmez. Cezasını keser.

Beyni kafatasına sığmaz…Deliliği fazla aklından dolayıdır.

Bağımlılık yapar, tedavisi ve taklidi yoktur…

 

Parasını kaybetse de neşesini kaybetmeyen, en sorunlu anlarda bile esprileri patlatan ,korkaklardan tırsıklardan gıcık olan Adanalıyı Adana dışında lokanta ve cafe lerde oturuşundan tanırsınız. En az üç sandaleyeye oturur .Bir sandalyeye otururken diğer sandalyeye kolunu koyar, bir diğerine de ya çantasını koyar ya da ayağını uzatır. Sol eli camdan sarkmış sağ eliyle araba kullanan birini görürseniz kadın erkek fark etmez o mutlak Adanalıdır.

Adananın kadınları pırlantayı pek tercih etmez altın takmayı da hava atmayı da sever. Ne kadar bileziği varsa dirseğine kadar takar dışarı öyle çıkar. Adanalı kadın en baba kadındır. Vefalıdır. Eşi ölünce teşbih de çeker ,çilesini de…Gözleri sustalı, eli maşalı, meraklıdır ,iyi düşünür, iyi söyler ,en doğrusunu yapar. Adanalı kadın iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir bacı, iyi bir teyze, iyi bir evlat, iyi bir komşudur.

Güçlü oluşunun ve güçlü görüntüsünün altında sanatçı kimliği yatar…Adana sanatçı üreten fabrika gibidir.

Dünyaca ünlü yazarlarını ,gazetecilerini ,sinema ve tiyatro oyuncularını ve de müzisyenlerini saymakla bitmez…

Adana da Cehennem gibi yaşanan Ağustos sıcaklarında tüfekle güneşe ateş etmeyi de unutmaz.

Farklı dır ,Adana ve Adanalılar….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.