AVUSTRALYA DAKİ….ATATÜRK KANALI

Yayınlama: 04.11.2023
Düzenleme: 03.11.2023 13:44
A+
A-

Dünyadaki ATATÜRK adını taşıyan tek coğrafi konum…İşte ATATÜRK kanalının hikayesi.

ATATÜRK Dünyada uzun yıllardan beri sevgi ve saygıyla anılmaya devam ediyor, devam edecek de…ATATÜRK ün adı ,Avustralya da bir kanalda yaşamaya devam ediyor. ‘’ATATÜRK KANALI ‘’ olarak adlandırılan bu kanalın hikayesi ise oldukça ilginç.

Mustafa Kemal ATATÜRK yalnızca ülkemizde değil dünyada da saygıyla ve sevgiyle anılıyor. Öyle ki dünyanın bir ucunda Mustafa Kemal ATATÜRK ün adı bir boğaz kanalında yaşamaya devam ediyor. Güneybatı Avustralya da ALBANY nin girişinde yer alan bir kanal ,’’ATATÜRK’’ adını taşıyan tek coğrafi konum olarak biliniyor. Atatürk kanalı olarak adlandırılan bu kanal ,Kral GEORGE Boğazında bulunan bir su kanalıdır .Ve aynı zamanda ATATÜRK girişi olarak da bilinir.

Kanal 1915 yılında 1.DÜNYA SAVAŞI sırasında AVUSTRALYA ve YENİ ZELANDA Kolordusu (ANZAK) birliklerinin çıkarma plajına ANZAK KOYU olarak isim verilmesi karşılığında, Mustafa Kemal Atatürk ün adını alarak 1985 yılında resmen adlandırıldı. ‘’ ATATÜRK KANALI ‘’ büyük gemilerin Prenses Kraliyet Limanına girmesini sağlayacak kadar geniş ve derindir.

2002 yılında ATATÜRK ün kendi adını taşıyan kanala bakan gerçek boyutlu bir anıtı dikildi.

Anıtın kaidesinde İngilizce…’’ YURTTA SULH CİHANDA SULH’’ yazıyor.

Bir çoğu geri dönmeyecek olan ANZAK askerlerinin gördükleri son Avustralya toprağı olan bu konum ,çok önemli bir manevi değer taşıyor….

(KAYNAK…Rainbow Coast ,Yol ve Macera…)

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.